11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

33 dzsihadista terroristát öltek meg francia katonák Maliban

000 1MK0SA
2019.12.21. 16:35 Módosítva: 2019.12.21. 16:57

A francia katonák harminchárom terroristát „semlegesítettek” szombat reggel Maliban, Mopti térségében – közölte Abidjanban Emmanuel Macron francia elnök az MTI beszámolója szerint.

A művelet során a francia katonák kiszabadítottak két mali csendőrt, akiket a dzsihadisták túszul ejtettek, és egy foglyot ejtettek – tette hozzá a francia államfő az elefántcsontparti francia közösség előtt mondott beszédében. A francia hadsereg rendszerint „semlegesítésről” tesz bejelentést, és nem részletezi, hogy megölte vagy foglyul ejtette az ellenséget. Az elnöki hivatalhoz közel álló forrás szerint azonban Maliban végeztek a 33 terroristával a francia katonák.

Macron jelentős sikernek nevezte a szombat reggeli akciót, amely a Száhel-övezetben zajló Barkhane fedőnevű nemzetközi terrorellenes hadműveletnek és a francia haderő Malinak nyújtott támogatásának köszönhető. Macron péntek este jelentette be Abidjanban, hogy Franciaország folytatni akarja a Barkhane hadműveletet.

November végén 13 francia katona vesztette életét egy helikopterszerencsétlenségben Maliban. A balesetet követően Macron nyilvánosan megkérdőjelezte a veszélyes művelet folytatását. A Szaharától délre eső területen, amely széltében az Atlanti-óceántól a Vörös-tengerig terjed, számos fegyveres csoport tevékenykedik, egyesek az Iszlám Államnak, mások az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak fogadtak hűséget.

A francia elnök január 13-án tervez csúcstalálkozót a Száhel-övezet G5-országai – Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger – vezetőivel. Macron világos elkötelezettséget kíván ezektől az országoktól a francia katonai jelenlétet, valamint a terrorizmus elleni harcot illetően.

(Borítókép: Michele Cattani/AFP)  • Hírek
  • Bankszámla