A gyilkosságok száma csökkent, de van egy különösen aggasztó trend

2019.12.29. 10:30 Módosítva: 2019.12.29. 11:05

Miközben a gyilkosságok száma évről-évre csökken, a tömeggyilkosságok száma nőtt 2019-ben az USA-ban. A legfrissebb statisztika szerint csak az idén soha nem látott számban, 41-szer történt  tömegmészárlás, ebből 33-at lőfegyverrel hajtott végre a többnyire magányos ámokfutó, írja az Associated Press, az USA Today és Northeastern University kutatására hivatkozva a Guardian.

Tömeggyilkosság alatt azt értik, amelyben a vérengzés legalább négy áldozatot követelt, akik közé magát az elkövetőt nem számolták bele. A tömeggyilkosságokat 2006 óta követik nyomon ezzel a módszerrel, más számolások szerint a 70-es évek óta nem volt még ennyi mészárlás egy éven belül. A második legtöbb tömeggyilkosság 2006-ban volt (38).

Összesen 211-en haltak meg ezekben a gyilkosságokban, ami megközelítette a 2017-es rekordot, amikor 224-en estek áldozatául egy-egy ámokfutó ölési vágyának, és abban benne volt a minden idők legvéresebb esete, a Las Vegas-i, amikor egy szálloda ablakából egy koncert hallgatóira kezdett lövöldözni valaki.

Az idén a legtöbb tömeggyilkosságot, nyolcat. Kaliforniában jegyezték fel, holott az egyik legszigorúbb fegyvertartási szabályok éppen ebben az államban vannak. A statisztika szerint az idén 18 esetben a saját családtagjaikkal végeztek a gyilkosok. Sokszor úgy, hogy örök rejtély marad, mi indította el őket a mészárlásban.

2019 legelső tömeggyilkossága is éppen egy ilyen eset volt, 19 nappal az újév napja után egy 42 éves férfi halálra kaszabolta az anyját, a mostoha apját, a barátnőjét és 9 hónapos gyermekét Oregonban. A férfit a kiérkező rendőrök lőtték le. Ezeknek a gyilkosságoknak sokszor további közös pontja , hogy nem érik el a mainstream média ingerküszöbét, hacsak nem nyilvános helyen történnek. A legtöbbször a gyilkos és áldozatai ismerik egymást: családtagok közötti veszekedések, esetleg bandák közötti leszámolások állnak a háttérben, illetve előfordult, hogy egy halálra szekált munkatárs kezdett vérengzésbe. Kilenc esetben volt helyszín nyilvános hely, a többi esetben magánház, munkahely, vagy egy kocsma.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport