16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Szerbia 2
Svájc 3
974 Stadion G csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Kamerun 0
Brazília 0

A pólójába bugyolálva mentette a megégett, síró koalát

2020-01-07T000000Z 674880503 RC2TAE94MSRU RTRMADP 3 AUSTRALIA-BU
2020.01.08. 15:33 Módosítva: 2020.01.08. 15:33

Hónapok óta tombolnak bozóttüzek Ausztráliában, az utóbbi hetekben pedig súlyosbodott a helyzet. Eddig több mint 50 ezer négyzetkilométernyi terület égett le, kilenc ember vesztette életét a tüzekben, és több száz ház semmisült meg teljesen. Nem csak az embereket veszélyezteti azonban a tűz.

Az elmúlt héten bejárta a hír a világot, miszerint körülbelül 500 millió állat veszhetett oda az Ausztráliában tomboló bozóttűzben. A hihetetlen adatot a Sydney-i Egyetem egyik biológusa  számolta ki, a felégetett területeken található egyedszám alapján. Arról, hogyan jött ki az 500 millió, itt írtunk bővebben. A bozóttűz által érintett állatok számához azok az egyedek is hozzátartoznak, akik ugyan nem pusztultak el a tűzben, de élőhelyük felégett, táplálék és menedék híján pedig nem sok esélyük van. Sajnos

több veszélyeztetett állatfaj akár ki is halhat a tűz miatt.

Az állatok nyilván próbálnak menekülni, de erre főleg a nagy testű fajoknak (kenguruknak, emuknak), illetve a röpképes madaraknak van több esélyük. Sok ember azonban próbál segíteni nekik és a többi állatnak is ebben a pokoli helyzetben.

Még a kutyák is a koalákat mentik

Az 500 millió állatból közel 8 ezer koala lehet, amely különösen magas szám, ha azt nézzük, hogy azelőtt 28 ezer koala élt Új-Dél-Walesben, amely a fő élőhelyük. Nem meglepő tehát, hogy ezzel egy időben ellepték az internetet a tűzben rekedt állatokról, főleg koalákról és kengurukról készült képek és videók. Ezeknek egy része sajnos a sérült vagy elhullott állatokat mutogatja, de olyan képek is akadnak, amelyek valójában évekkel korábban készültek vagy manipuláltak.

Ezekhez képest üde színfoltnak számítanak azok a posztok, amelyek állatmentésről szólnak.

Nagy kört ment például annak az Instagram-hírességnek a posztja, aki jelenleg önkéntes tűzoltóként tevékenykedik. A 24 éves Sam McGlone testkamerával rögzítette, ahogy az égő erdő mellett felszed a földről egy bébikengurut.

Hasonlóan népszerű volt az a videó, amelyen egy médiában „Nagymama” néven emlegetett idősebb nő, Tony Doherty – a pólójába csomagolva ment meg egy megégett, síró koalát. A Lewis névre keresztelt koalát nem sokkal később kórházba szállították, azonban végül el kellett altatni.

Kicsit vidámabb annak a hat állatnak a sztorija, akikről egy Janelle Michalowski nevű nő posztolt egy képet, ahogy egy házban üldögélnek a földön. A koalákat egy Adam Mudge nevű tűzoltó szedte össze kollégáival, majd, mivel az állatok nem sérültek meg, egy helyi pár házába vitték őket. Náluk készült a fotó is. A Daily Mail szerint fél nap alatt 8 koalát sikerült befogni, és elhelyezni. Mudge a lapnak azt mondta, nem érti miért dicsérik őket az állatok megmentéséért, hiszen ők csak a munkájukat végzik.

A tűzoltókat ugyanis utasították, hogy oltás közben minél több állatot próbáljanak megmenteni a lángok elől, ebben pedig nem csak emberek vesznek részt. A tűzoltók segítségére vannak azok a kutyák is, amelyeket kifejezetten élő állatok felkutatására képeztek ki, mint például Taylor-t, a spániel-t.

Egy Guardianben megjelent cikk  szerint a koalák szinte megszokták, hogy a tűzoltók segítenek nekik, így gyakran odamennek hozzájuk az égő erdőkben. Az emberek segítségét nem csak a koalák keresik: egy másik írás egy olyan kengururól is említést tesz, amelyet korábban egy család nevelt fel, majd később szabadon engedett. A Mim nevű állat azonban nemrég visszatért volt gazdáihoz, hogy menedéket keressen. 

Nem mindenki menthető

Rengeteg fentiekhez hasonló történet kering még az interneten, az igazság azonban az, hogy a  koalák és kenguruk valójában „kiváltságos" helyzetben vannak a többi állathoz képest. Őket nem olyan nehéz észrevenni és felszedni, míg például rengeteg hüllő vagy kisebb emlős odavész a tűzben, mert az aljnövényzetben bujkálnak. Ennél még furcsább, hogy a nem menthető állatok mellett ott vannak azok is, akiket egyenesen irtani kell. Nemrég ugyanis kiderült, hogy

a szárazság miatt tízezer dromedárt, azaz egypúpú tevét fognak lelőni, hogy ne fogyasszák el az összes vízkészletet.

Dél-Ausztráliában ugyanis arra panaszkodtak a helyiek, hogy a tevék víz után kutatva feldúlják az emberek által lakott területeket, tönkretéve a víztározókat és a vízvezetékeket is. Ez azért gond, mert még soha nem volt ilyen kevés az ország délkeleti részén a csapadék, sőt, egész Ausztráliában ez volt az elmúlt fél évszázad legszárazabb éve. Az Ausztráliában invazív fajnak számító tevék lemészárlását nemcsak a szárazsággal indokolják, hanem az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével is. A tevék metánkibocsátása ugyanis évente egy tonna szén-dioxidnak felel meg.

A mai ausztrál tevék őseit (amiket utazáshoz és építkezéshez is használtak) Indiából és Afganisztánból vitték át a telepesek még a 19. században. A később elvadult tevepopulációt az utóbbi időben rendszeresen ritkítják Ausztráliában, enélkül ugyanis azt mondják, a tevék száma tíz évente megduplázódna.

(Borítókép: Egy férfi megment egy koalát a tűz elől Ausztráliában 2020. január 7-én. Fotó: Stringer / Reuters)  • Hírek
  • Hírek