Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Több mint ezer francia orvos fenyegetőzik kollektív lemondással

000 1NP0QR
2020.01.14. 17:03 Módosítva: 2020.01.14. 18:30

Kollektív lemondással fenyegetőzik több mint 1200 kórházi orvos Franciaországban, amennyiben a kormány nem kezd azonnal egyeztetéseket a kórházak költségvetésének és az egészségügyi dolgozók fizetésének emeléséről.

Az MTI híre szerint az orvosok az egészségügyi minisztériumhoz intézett, a Libération című napilap keddi számában megjelent levélben azt írják: a közegészségügyet meg kell reformálni, de anyagi eszközök nélkül nem lehetséges jelentős reform.

A közegészségügyet meg kell reformálni, de anyagi eszközök nélkül nem lehetséges jelentős reform

– hangsúlyozták az aláírók, akiknek mintegy fele osztályvezető főorvos. Úgy gondolják, a kormány által novemberben bejelentett sürgősségi csomag nem elégséges a helyzet javítására. Az orvosok jelezték: a betegek ellátását azután is folytatják, hogy lemondanak adminisztratív funkciójukról.

Az aláírók a fizetések „jelentős megemelését” is kérik a már bejelentett prémiumokon kívül, ezenkívül a működtetéshez idén további 600 millió eurós emelést, és a közkórházak finanszírozásának és irányításának „mélyreható felülvizsgálatát” követelik.

Ünnepélyesen jelezzük, hogy vállalunk a kollektív lemondás példátlan és nehéz döntésével járó minden felelősséget 2020. január 14-től, amennyiben az egyeztetések nem kezdődnek meg

– üzenték nyílt levelükben az orvosok.

Agnes Buzyn egészségügyi miniszter a Franceinfo közrádióban elmondta: tudja, hogy a közegészségügyi dolgozók régóta elégedetlenek, majd arra emlékeztetett, hogy a novemberben bejelentett intézkedéseknek köszönhetően több kórházban volt munkaerő-felvétel, és új ágyakat adtak át.

Az orvosok fellépése újabb fejezete a közegészségügyben 2019. március 18-án kezdődött tiltakozási hullámnak, amely a párizsi Saint-Antoine kórházban egy ápolókkal szembeni agresszió következményeként indult. Azóta a 650 franciaországi sürgősségi osztály mintegy felénél folyamatosak a tiltakozások és a sztrájkok. Az egészségügyi dolgozók tiltakoznak a munkaerőhiány és a romló munkakörülmények ellen.

Nyolc hónappal a francia közegészségügyi dolgozók tiltakozási hullámának kezdete után a francia kormány bejelentett egy sürgősségi csomagot, amelynek legfőbb eleme a közkórházi adósságállomány egy részének átvállalása, a költségvetési támogatás másfél milliárd eurós megemelése három év alatt, valamint az ápolóknak járó prémium növelése.

A tavalyi év elején befagyasztott 400 millió eurós hitelt végül megkapták a közkórházak, költségvetésük emelésének első lépéseként 2020-ban 300 millió eurós emelésre számíthatnak, valamint a közkórházak által felhalmozott mintegy 30 milliárd eurós adósságállomány harmadát átvállalta az állam. Emmanuel Macron 2017-es államfővé választása óta ez volt a negyedik sürgősségi csomag, de még nem sikerült a francia egészségügy évtizedek óta ismert problémáit megoldani.

(Borítókép: Thomas Samson / AFP)