Apasági szabadságra megy a japán környezetvédelmi miniszter

2020.01.15. 08:20

Januárban születik a japán környezetvédelmi miniszter első gyermeke, ezért Koizumi Sindzsiró kéthetes apasági szabadságra megy, írja a Bloomberg. A 38 éves politikus szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy három hónap alatt két hetet vesz majd ki úgy, hogy ez ne hátráltassa miniszteri feladatait. 

Japánban a férfiak ritkán mennek apasági szabadságra, Koizumi lépése viszont hozzájárulhat ahhoz a törekvéshez, hogy az országban egyre több férfi vegye igénybe ezt a lehetőséget, és így enyhítse a családok terheit. 

Szuga Josihide, a kormányfő szóvivője a sajtótájékoztatón elmondta, reméli, hogy Koizumi ezzel a lépéssel másokat is ösztönöz a jövőben. 

„Hacsak nem változtatunk a légkörön, a kormány alkalmazottai várhatóan nem élnek majd az apasági szabadsággal” – mondta Koizumi.

A környezetvédelmi miniszter nem csak e tekintetben újító. Tavaly szeptemberben meghökkentő kijelentést tett az ENSZ New York-i klímacsúcsának előestéjén. Akkor azt nyilatkozta, hogy szexivé és szórakoztatóvá kell tenni a klímaváltozás elleni harcot, hogy a fiatalokat mobilizálva vezethessék a kőszénre támaszkodó Japánt egy alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású jövő felé.