Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Óriási porvihar tombolt Új-Dél-Walesben

2020.01.19. 22:46 Módosítva: 2020.01.20. 01:13

Vasárnap Új-Dél-Walesben a zivatarok környezetében kialakuló viharos széllökések miatt több városban is porvihar tombolt, és egyes beszámolók szerint volt, ahol a Napot sem lehetett látni, olyan volt, mintha éjszaka lenne .– írja a Guardian.

A meteorológiai szolgálat jelentése szerint Parkes városában 94 km/órás szelet mértek vasárnap kora este, Dubbónál pedig 107 km/órás széllökések is voltak, a közösségi oldalakat pedig ellepték a felvételek arról, hogyan csapot le Új-Dél-Walesre a porvihar. 

Ausztrália legnépesebb államában a zivatarok csapadékot is hoztak, volt, ahol 100-180 mm eső is esett, de a déli régióban élők nem voltak ilyen szerencsések, nekik kevesebb jutott az égi áldásból. Az utóbbi pár nap csapadékos időjárása egyszerre volt áldás és átok. A helyi tűzoltóság abban reménykedett, hogy az eső segít majd eloltani a megmaradt tűzgócokat, de a vihar több helyen is áramkimaradásokat okozott.

Az előrejelzések szerint hétfőn is lehet még számítani erős széllökésekkel kísért zivatarokra, sőt, akár jégeső is előfordulhat, de szerdán és csütörtökön már szárazabb és melegebb levegő érkezik Új-Dél-Wales területére, ez pedig azt jelenti, hogy ismét fokozódik a tűzveszély. Igaz, pénteken ismét csapadékosabbra fordul az idő. 

Új-Dél-Walesben eddig 21 ember életét követelte a bozóttűz, és több ezer otthon semmisült meg, az élővilágot ért károkról nem is beszélve.