Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Tovább terjed az új koronavírus Kínában, az újévi ünnepségek fokozhatják a helyzetet

2020.01.19. 14:48

Újabb 17 embert fertőzött meg Kínában a nemrég felbukkant koronavírus, amelyben már ketten meghaltak – írja a Reuters. Kínában a hatóságok attól tartanak, a kínai újév ünneplése miatt tovább terjedhet a vírus, mivel ilyenkor az átlagosnál többen utaznak. 

A WHO szerint az új esetek közül több a Huanan halpiachoz köthető. A 17 fő közül 3-an súlyos állapotban vannak, közölte Vuhan városa, ahol eddig az összes (62) megbetegedést regisztrálták. Az összes beteg közül 19 gyógyult fel mostanáig teljesen. 

Az újabb megbetegedések miatt Vuhanban korlátozzák a tömegrendezvények számát és erősítik a nagyszabású rendezvények felügyeletét. A repülőtereken már január 14-e óta infrás hőmérő eszközökkel nézik az utasokat, hogy kiszűrjék a betegeket. A Vuhanból érkező utasok egészségi állapotát Ázsia szinte összes repterén és az USA repülőterein is ellenőrzik.

A kínai járványügyi központ a napokban a pánik megelőzése céljából tájékoztatást tett közzé, amelyben felhívják a figyelmet, nem a SARS-vírus visszatéréséről van szó, ami 2002-2003-ban 800 áldozatot szedett világszerte, és szintén Kínából indult.

A London Imperial College járványügyi elemzőközpontja kétségbe vonja a hivatalosan közölt kínai esetszámot, január 12-i elemzésük szerint jelentésen több, akár 1723 megbetegedés is az új koronavírushoz lehet köthető.

A Weibo kínai közösségi oldalról állítólag cenzúrázzák a betegséggel kapcsolatos posztokat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek