16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Szerbia 2
Svájc 2
974 Stadion G csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Kamerun 0
Brazília 0

10 millió dollár nem jut el az ausztrál tüzek áldozataihoz a nekik felajánlott pénzből

000 1ND4QJ
2020.01.23. 14:51

Az ausztrál bozóttüzek áldozatainak megsegítésére felajánlott pénzből több mint 11 millió ausztrál dollár sosem fog eljutni a tűzkárosultakhoz, ismerte el Noel Clements, az Ausztrál Vöröskereszt jótékonysági igazgatója. A segélyszervezet ugyanis minden felajánlott dollárból 10 centet költ el adminisztratív költségekre - írja a Daily Mail.

Az Ausztrál Vöröskereszt több mint 115 millió dollárt gyűjtött össze bozóttüzek áldozatai számára, és bár a szervezet azt állítja, hogy az adományalapjának már az egyharmadát szétosztotta a károsultak között, rengetegen várnak még arra, hogy segélyt kapjanak azok közül, akik mindenüket elvesztették a tűzben.

A segélyszervezetet ezért most elkezdték azzal vádolni, hogy nem az áldozatok megsegítésére költi a beérkezett adományokat. Ehelyett a saját készleteit tölti fel és valójában későbbi esetleges katasztrófák kezelésére készül fel a most befolyó pénzekkel, állítják a szervezet kritikusai. Új Dél-Wales közlekedésügyi minisztere, Andrew Constance például arról beszélt, szerinte a Vöröskereszt azért nem osztja szét azonnal a pénzt a bozóttüzek áldozatai között, hogy ezeket az adományokat a szervezet a saját hasznára kamatoztathassa.

Ezeket a vádakat azonban határozottan visszautasította Clements. A segélyszervezet jótékonysági igazgatója arról beszélt, az adományok feldolgozása azért jár ilyen magas adminisztratív költségekkel, mert igyekeznek a lehető leghatékonyabban, mégis jogszerűen szétosztani a beérkező adományokat. 

Az Ausztrál Vöröskereszthez 10-20 ezer ausztrál dollárnyi támogatásért jelentkezhetnek a károsultak, a Daily Mail úgy tudja, eddig mindössze 700 ilyen kérelmet hagytak jóvá a segélyszervezetnél.

Bár sok adakozó abban a hitben adja a pénzét a különböző alapítványok és segélyszervezeteknek, hogy az szinte azonnal és közvetlenül a segíti a tűzoltást és a tüzek károsultjait, ez egyáltalán nem ilyen egyszerű. Arról, hogy miért bonyolultabb ennél az ilyen adományok célba érkezése, ebben a cikkünkben írtunk, amely kitért arra is, hogy a Vöröskereszt és más hasonló segélyszervezetek esetében sem konkrétan a mostani tüzek oltásához, hanem az általános katasztrófaalapjukba érkeznek be a támogatások.

(Borítókép: Tűzoltó dolgozik a bozóttűz megfékezésén, ami fenyegeti a közelben lévő házakat. Fotó: Saeed Khan / AFP)  • Hírek
  • Hírek