Koronavírus: kimenekítik a franciákat Vuhanból, a csehek mostantól ellenőrzik a reptereiket

K EPA20200126004
2020.01.26. 16:00 Módosítva: 2020.01.26. 16:10

A francia kormány várhatóan még vasárnap bejelenti, hogy hazaszállítja a francia állampolgárokat az új koronavírus epicentrumának számító kínai Vuhanból – jelentette be Agnes Buzyn egészségügyi miniszter, írja az MTI.

"Jelenleg vizsgáljuk a hazaszállítás lehetőségeit" – mondta a tárcavezető az RTL kereskedelmi rádiónak adott interjúban, a döntés még vasárnap megszülethet, miután délután egyeztetnek az illetékes hatóságok Edouard Philippe miniszterelnökkel. "Amennyiben hazaszállítjuk a jelenleg Kínában tartózkodó állampolgárainkat, sajtótájékoztatón jelentjük be késő délután a szükséges intézkedéseket" – mondta.

A Peugeot francia autógyár szombaton már bejelentette, hogy hazaszállítja a Vuhani régióban dolgozó valamennyi munkatársát és családtagjaikat.

A francia külügyminisztérium pedig pénteken jelezte, hogy a kínai hatóságokkal együttműködve autóbuszokkal segíti a fertőzés gócpontjának számító Vuhanban tartózkodó francia állampolgárokat, hogy távozhassanak onnan. A tárca szerint mintegy nyolcszáz francia állampolgár tartózkodhat még a kínai városban.

Az egészségügyi miniszter megerősítette, hogy jól van az új koronavírus okozta megbetegedéssel, elkülönítve kezelt három ember Franciaországban, egy Párizsban turistáskodó kínai házaspár és egy Bordeaux-ban élő kínai származású francia férfi. 

Mindhárman a héten érkeztek a fertőzés gócpontjának számító kínai Vuhanból.

Agnes Buzyn elmondta, hogy további tíz esetet vizsgálnak még a hatóságok, de egyelőre nem biztos, hogy az új koronavírussal fertőzött betegekről van szó.

"Az új koronavírus nagyon fertőző, de kevésbé súlyos, mint eleinte gondoltuk" – mondta a miniszter. "Minél több megbetegedés történik, és ahogy a kínaiak közlik az esetek számát, azt látszik, hogy a halálozás sokkal kevésbé jelentős, mint azt gondoltuk a hét elején. Viszont a fertőzés terjedni látszik."

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester közben bejelentette, hogy a kínai holdújév alkalmából vasárnap Párizsban tartandó rendezvények elmaradnak. "Találkoztam tegnap a párizsi kínai közösséggel, akik maguk kérték a République téren tervezett felvonulás lemondását" – mondta a városvezető, hozzátéve, hogy "jobb az elővigyázatosság".

Anne Hidalgo azt nem részletezte, hogy a következő napokra városszerte tervezett kínai rendezvényeket megtartják-e, egyebek mellett a február 2–i nagy felvonulást a párizsi kínai negyednek számító XIII. kerületben. Bordeaux-ban, ahol az egyik franciaországi fertőzöttet kezelik, szintén lemondta a városvezetés a vasárnapra tervezett ünnepségeket a kínai holdújév alkalmából.

A csehek ellenőrzést vezetnek be 

Csehország vasárnap ellenőrizni kezdte a prágai repülőtéren az országba érkező utasokat, nem mutatnak–e a koronavírus–fertőzésre, azaz a vírus okozta tüdőgyulladásra utaló tüneteket – jelentette be Facebook-profilján Andrej Babis cseh miniszterelnök.

A kormányfő szerint a prágai Václav Havel repülőtéren orvosok, egészségügyi szakemberek és tűzoltók vannak készenlétben, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak.

A repülőtéren az utasok számára már hozzáférhetőek mindazok az információk, amelyek tájékoztatják, hogyan kell eljárni, ha az ember rosszul érzi magát, és lehetőség van egy első ellenőrzésre is, nem jelentek–e meg nála a koronavírusra utaló tünetek – írja Babis. Eddig még nem volt szükség beavatkozásra, de a forgatókönyv már kész.

Amennyiben a repülő fedélzetén egy konkrét személynél gyanús tüneteket észlelnek, a repülőtér azonnal beindítja készenléti terv szerinti intézkedéseket

– tájékoztatott a kormányfő. Minden esetet azonnal kivizsgálnak, és a betegséggyanús személyt karanténba zárják.

Pontosabb és részletesebb tájékoztatást ezzel kapcsolatban Adam Vojtech egészégügyi miniszter ad, aki vasárnap délutánra sajtóértekezletet jelentett be. A tárca közleménye szerint a miniszter egyebek között arról kívánja tájékoztatni a közvéleményt, hogyan fognak eljárni a cseh hatóságok a koronavírus európai megjelenése és terjedése esetében.

Csehországban eddig nem jelent meg a koronavírus, de egy cseh állampolgárt a vietnami Danangban koronavírusos tünetekkel kezelnek. Adam Vojtech szerint a csehországi kórházak fertőzőbeteg osztályain készültség van. "A helyzetet semmiképpen sem becsüljük le, a higiénikusok intenzíven dolgoznak" – írta a miniszter a Twitteren.

"Felkészültek vagyunk, levontuk a tanulságokat a 17 évvel ezelőtti SARS-járványból" – nyilatkozta Eva Gottwaldová országos tisztiorvos az iDnes című internetes portálnak, de szerinte pánikra nincs ok.

A Právo című napilap szombaton arról írt, hogy a koronavírus esetleges megjelenésére a civil egészségügyi hálózat mellett a katonai egészségügyi szakemberek is fel vannak készülve. A hadseregnek Techonínben – Prágától északkeletre az Orlické hory hegyalján – fertőző betegségek kezelésre szakosodott speciális kórháza van. Magdalena Dvoráková, a cseh hadsereg vezérkarának szóvivője szerint a kórház szükség esetén 12 órán belül teljes mértékben üzemképes lesz.

(Borítókép: Az új tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt szájmaszkot viselnek az emberek egy hongkongi vasútállomáson 2020. január 26-án. Fotó: Jerome Favre / EPA / MTI)  • Hírek
  • Támogatások