Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Azért akarta ellopni egy férfi a Magna Cartát, mert nem volt róla meggyőződve, hogy valódi

2020.01.27. 20:36

Még 2018 októberében próbálta meg egy férfi ellopni a Magna Carta egyik, a Salisbury székesegyházban őrzött példányát, de nem járt sikerrel, a bűncselekményből pedig csak mostanra lett per, ezért most derültek ki a szokatlan indítékai - írj a Sky News.

Kapcsolódó

El akarták lopni a Magna Cartát a Salisbury katedrálisból

A tolvaj akart magának egy felbecsülhetetlen értékű dokumentumot.

A 47 éves Mark Royden egy kalapáccsal megpróbálta betörni a több mint nyolcszáz éves dokumentumot őrző biztonsági üveget, de nem járt sikerrel, megpróbált elmenekülni, de akkor elkapták a katedrálisban dolgozó kőművesek.

Roydon tagadja az ellene felhozott vádakat, azt mondja, hogy igazából kitüntetést érdemelne, és csak azért nem sikerült a lopás, mert alkalmatlan eszközzel próbálta végrehajtani. Azt mondta, ha szamurájkard van nála, már biztos nem lenne a helyén a Magna Carta.

A lopást egyébként egész ügyesen megtervezte, megnézte, milyen területeket látnak be a biztonsági kamerák, valamint egy tűzjelzőt is elindított, hogy ezzel keltsen zavart.

A bíróságon azt mondta, azért akarta ellopni az okiratot, mert nincs meggyőződve arról, hogy az valódi, ezért azt be kell vizsgálni. „Hogy úgy mondjam, nekem nem lehet csak úgy beszélni a Szen Grálról. Ha találsz a földön egy zacskót, amire az van írva, hogy kokain van benne, akkor igazságügyi vizsgálatnak kellene alávetni a tartalmát. Ami a Szent Grált illeti, azt is karbonvizsgálatnak kellene alávetni" - mondta a bíróságon.

Magna Carta másolata a londoni királyi rezidencián, a Buckingham-palotában 2015. február 24-én
Magna Carta másolata a londoni királyi rezidencián, a Buckingham-palotában 2015. február 24-én
Fotó: Nick Ansell / AFP

A Magna Carta Libertatumra (Nagy szabadságlevél) a történelemórákról emlékezhetünk, az 1215. június 15-én Földnélküli János angol király által aláírt, a rendi jogokat biztosító szabadságlevél, az angol alkotmányfejlődés egyik legfontosabb állomása. Nagy-Britannia történelmének legnagyobb hatású írásos dokumentumának számít napjainkig. 

Összesen négy eredeti példány létezik belőle, az egyiket a Salisbury katedrális káptalani gyűléstermében állították ki 2015-ben. Ez van a négy közül a legjobb állapotban. Szerencsére teljes épségében megúszta a bűncselekményt.