Lemondott Marjan Šarec szlovén miniszterelnök

2020.01.27. 11:26

Marjan Šarec szlovén miniszterelnök hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette lemondását, és új választások kiírását kezdeményezte, írja az MTI.

„Ezzel a koalícióval és parlamenti helyzettel nem tudom teljesíteni az emberek elvárásait. A választások után leszek képes várakozásaikat teljesíteni” – jelentette ki az országot parlamenti kisebbségben irányító, balközép szlovén koalíciós kormány miniszterelnöke.

A szlovén kormányfő azután jelentette be lemondási szándékát, hogy Andrej Bertoncelj pénzügyminiszter az egészségbiztosítással kapcsolatos nézeteltérésekre hivatkozva hétfő reggel benyújtotta „visszavonhatatlan” lemondását.

A hatályos törvények szerint a miniszterelnök lemondásával automatikusan a kormány megbízása is megszűnik, azonban lehetőség van rá, hogy új parlamenti többség szerveződjön, akár új miniszterelnök-jelölttel.

Šarec szerint ugyanakkor a legjobb megoldás az volna, ha előrehozott parlamenti választásokat írnának ki. Mint mondta, a választásokon pártja, a Marjan Šarec Listája (LMS) közösen indulna a Miro Cerar előző miniszterelnök Modern Közép Pártjával (SMC), amelynek jelenlegi elnöke Zdravko Počivalšek gazdaságfejlesztési és technológiaügyi minisztere.

Marjan Šarec, Kamnik város korábbi polgármestere  a  2018-as választáson a második helyet szerezte meg 13 százalékkal,  Marjan Šarec Listája  Listája (LMS) elnevezésű, akkor viszonylag új politikai képződményével. Šarec korábban színész, parodista, tévés személyiség, volt, és viszonylag gyorsan robbant be a közéletbe. Az alpesi kisváros polgármestereként már hátat fordított a korábbi színészetnek, inkább önkéntes tűzoltónak állt, és aztán már a szlovén elnökválasztáson is elindult.

A szlovén parlament szeptember 13-án szavazta meg az új ötpárti koalíciós kormányt: az LMS, a szociáldemokraták (SD), a Modern Közép Pártja (SMC), Alenka Bratušek korábbi miniszterelnök pártja (SAB) és a nyugdíjaspárt (DeSUS) 43 szavazattal rendelkezik a 90 fős törvényhozásban.

A kisebbségi kívülről támogató Baloldal (Levica) párt, amely 9 mandátummal rendelkezik a parlamentben, idén novemberben megvonta a támogatását a kabinettől, mert az szerintük nem tartotta be a közös megállapodást.

Ezután Šarec a parlamenti többséget a két kisebbségi, a magyar és az olasz, valamint a jobboldali ellenzéki Szlovén Nemzeti Néppárt (SNS) négy képviselőjével tudta csak biztosítani, de a kormánykoalíción belül is egyre gyakoribbá váltak a nézeteltérések.  • Hírek
  • Lakáshitel