Kitiltottak néhány riportert, majd az összes újságíró kivonult a brit kormány sajtótájékoztatójáról

2020.02.03. 19:21 Módosítva: 2020.02.03. 22:12

Az összes újságíró kivonult a brit kormány sajtótájékoztatójáról, miután egyes riportereket ki akartak zárni onnan, írja a Guardian. A Johnson-kormány kommunikációs tanácsadója, Lee Cain többek között

olyan lapok tudósítóit akarta kizárni, mint a baloldali Daily Mirror, a liberális i vagy a HuffPost.

Azonban miután kiutasították őket a sajtótájékoztatóról, a többiek is távoztak a teremből – a közszolgálati BBC riporterétől kezdve a balliberális Guardianen át egészen a jobboldali Sun és a Daily Mail újságírójáig. 

A lap arról számolt be, hogy a Johnson-kormány hozzáállása a sajtóhoz eddig sem volt pozitív, az utóbbi hetekben pedig ez látványosan felerősödött. Ezzel kapcsolatban párhuzamba állította Donald Trump amerikai elnökkel, aki szintén hadilábon áll a számára nem szimpatikus újságírókkal.

A brit újságírók már korábban is panaszkodtak arra, hogy a parlament helyett a miniszterelnöki rezidencián tartja meg a kormányszóvivő a napi sajtótájékoztatóját. Mostanra pedig odáig fajult a helyzet, hogy a kormánytagok nem lehetnek vendégek a BBC Today című reggeli politikai rádióműsorában, és nem nyilatkozhatnak az ITV reggeli magazinjának sem. A miniszterek nem ebédelhetnek együtt politikai újságírókkal, sőt,

a Guardian szerint Johnson főtanácsadója, Dominic Cummings „kémhálozatot” állított a médiával jó viszonyt ápoló főtanácsadókra.

A kormány pedig az incidens ellenére továbbra is szeretne különbséget tenni újságíró és újságíró között: a miniszterelnöki hivatal egyik forrása úgy nyilatkozott a Guardiannek, hogy a sajtótájékoztatók első része továbbra is minden riporter előtt nyilvános lesz. Utána viszont tartanak majd egy „kisebb, meghívásos alapú eligazítást speciális, magas rangú újságíróknak”.