Béla
4 °C
15 °C

Újabb koronavírus-fertőzött beteget találtak Németországban

2020.02.04. 08:17 Módosítva: 2020.02.04. 11:29
Több száz Vuhanból érkezett embert keresnek Nagy-Britanniában

Tovább emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, a kórokozót országszerte már 12 fő hordozza, írja az MTI.

A bajor tartományi egészségügyi minisztérium hétfő késő este kiadott közleménye szerint az új fertőzött a Webasto nevű autóipari beszállító cég munkatársa. Így egy nap alatt két fővel emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma Németországban. Hétfőn korábban egy gyereknél is kimutatták a kórokozót, szintén Bajorország tartományban. A családban az édesapa és egy másik gyerek is fertőzött, és az apa szintén a Webasto munkatársa, éppen úgy, mint az összes többi felnőtt bajorországi beteg.

A németországi esetek így továbbra is Bajorországra koncentrálódnak, a 12 fertőzött közül 10 él a tartományban. A bajorországi esetek kivétel nélkül összefüggésben állnak az első fertőzéssel, amely a Webasto egyik továbbképzésén történt január 21-én a társaság központjában, a München melletti Stockdorfban. A vállalati tanfolyamon egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársra. A sanghaji nő németországi útja előtt meglátogatta szüleit a járvány gócpontjában, Vuhan térségében. A továbbképzés idején tünetmentes volt. Szervezetében hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. Ez volt az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjedt emberről emberre.

A Bajorországon kívüli két fertőzöttet múlt szombaton szállították haza Vuhanból, mindkettőjüket kórházba szállították és elkülönítve helyezték el, állapotuk ugyancsak stabil.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg Vuhanban.

A közép-kínai városból indult járvány 24 országot ért el bizonyítottan.

A vírus több mint 20 ezer embert fertőzött meg, a túlnyomó többségüket Kínában. Az ázsiai országon kívül csupán nagyjából 150 fertőzést jelentettek az egészségügyi hatóságok. A halálos áldozatok száma 400 felett van, Kína szárazföldi részén kívül két haláleset történt, egy a Fülöp-szigeteken, egy Hongkongban.

A brit hatóságok 239 embert keresnek, akik még azelőtt érkeztek Vuhanból Nagy-Britanniába, hogy a WHO globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Azóta a British Airways és a Virgin Atlantic légitársaságok felfüggesztették a két ország közötti járataikat. A hatóságok azt is közölték kedden, hogy nem terveznek utazási korlátozást életbe léptetni olyan külföldi állampolgárokkal szemben, akik korábban Kínában jártak.