A kormányerők visszafoglalták Aleppo nagy részét

2020.02.16. 20:49

A lázadók kezén lévő északnyugat-szíriai Aleppó tartomány nagy részét visszafoglalták vasárnapra a szíriai kormányerők - közölte az állami médiára hivatkozva az MTI. 

Vasárnap orosz harci gépek légitámadást intéztek Aleppó tartománybeli célpontok, így Anadan város ellen, amelyet később a szíriai kormányerők visszafoglaltak az Irán támogatta milíciáktól - közölték aktivisták.

A szíriai kormány térségbeli előrenyomulása felborította az Ankara és Moszkva közötti sérülékeny együttműködést. Törökország a konfliktusban az ellenzéki erőket támogatja, de együttműködik a majdnem kilenc éve tartó háború politikai lezárása érdekében.

Ankara, amely a Bassár el-Aszad szíriai elnök megbuktatásáért küzdő lázadókat támogatja, felháborodott, amikor az Idlíb tartományban végrehajtott támadásokban 13 török katonát megöltek. Felszólította Oroszországot, hogy állítsa le a támadásokat és azzal fenyegetőzött, hogy katonai eszközökkel állítja meg a kormányerők előrenyomulását, ha azok a hónap végéig nem vonulnak ki a körzetből.

A szíriai kormány és orosz szövetségese két hónappal korábban indított katonai műveletet Idlíbben és Aleppóban. Damaszkusz célja, hogy biztosítsa a fővárost Aleppó városával összekötő, stratégiai fontosságú útvonalat, amely a felkelők felügyelete alatt álló területeken halad át. A kormány offenzívája miatt legalább félmillió embernek kellett elhagynia az otthonát a térségben

Aszad erői azután nyomultak előre, hogy megtisztították a lázadóktól az Aleppót Damaszkusszal összekötő autópályát, és megnyitották a két nagyváros közötti leggyorsabb útvonalat.

A Törökország támogatását élvező lázadók Idlíbben támadást indítottak a szíriai kormányerők által elfoglalt területek visszafoglalására. Az Anadolu török hírügynökség vasárnapi jelentése szerint Ankara több száz katonát és katonai járművet, valamint felszerelést vonultatott fel idlíbi megfigyelő pontjai megerősítésére.  • Tippek
  • Lakáshitel