A Diamond Princess 14 amerikai utasánál is kimutatták a koronavírust

2020.02.17. 10:38

Leszállt a Kaliforniai bázison azoknak a chartergépeknek az egyike, amik a Jokohamában karanténba helyezett Diamond Princess hajóról evakuálják az amerikai utasokat. A 3700 főt szállító hajóról időközben közölték: hétfőre 454-re nőtt a fertőzöttek száma, tudatta a japán Egészségügyi Minisztérium. Habár a megérkezett utasok közül 14 főnél is kimutatták a COVID-19 vírus jelenlétét, a felszállást ennek ellenére engedélyezték számukra, mert tünetmentesek voltak, írja az Independent.

A Diamond Princess fedélzetén tizennégy napig voltak karanténban az utasok. A negatív teszttel rendelkező amerikai utasok most további két hétig lesznek elzárva. Eközben az egészségügyi hatóságok vizsgálják azokat az utasokat is, akiket a Kambodzsában kikötött MS Westerdam óceánjáróról evakuáltak – különösek azok után, hogy egy 83 éves amerikai nőnél diagnosztizálták a vírust

A hajóról evakuált amerikai utasok
A hajóról evakuált amerikai utasok
Fotó: Carl Court / Getty Images Hungary

 A hajó fedélzetén 3700 utas és dolgozó - közöttük három magyar állampolgár - tartózkodott az evakuálások előtt. A tengerjárót azután vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, megfertőzte a COVID-19 vírus. Azóta a hajón egyre több a fertőzött, őket külön erre a célra kirendelt kórházakba viszik Japánban. Hogy milyen az élet a karantén alá vont hajón, arról itt írtunk.  A hajón idáig 1723 embert teszteltek le koronavírusra.

Kétezer újabb megbetegedéssel 70 548-ra nőtt a kínai koronavírussal fertőzöttek száma Kínában vasárnap estig. Egy nap alatt 105 újabb halálos áldozatot jelentettek, így a járványban Kínán belül eddig 1770-en haltak meg, a három külföldön – Fülöp-szigeteken, Hongkongban és Franciaországban – meghalt áldozat mellett.