Öltözködés és netes böngészés alapján is elviszik a muszlimokat Kínában

2020.02.17. 20:05 Módosítva: 2020.02.17. 22:11

Minden korábbinál pontosabban bizonyítja egy, a BBC birtokába került dokumentum azt, hogy miért tartják fogva muszlim vallásúak százezreit a kínai internáló táborok hálózatában.

Ahogyan arról korábban már többször is írtunk, Kína sikeres terrorellenes harcként számol be arról, ami jelenleg a nagyrészt muszlim ujgurok lakta nyugati tartományában zajlik. A helyiek és nyugati újságírók beszámolói szerint ugyanakkor Hszincsiangban a vallási kisebbség erőszakos asszimilációja és elnyomása folyik, amit brutális rendőri fellépés, digitális diktatúra kiépítése és a lakosság jelentős részének koncentrációs táborokba zárása kísér. A külvilágot a jelek szerint mindez mégis hidegen hagyja.

A most kiszivárgott dokumentum javarészt olyan elnyomó gyakorlatokról szól, amelyekről eddig is lehetett hallani, de még sosem voltak ennyire konkrét bizonyítékok róla. A BBC-hez eljutott dokumentum több mint háromezer  Hszincsiangban élő kínai állampolgár életének legapróbb és legszemélyesebb részleteit is tartalmazza. A 137 oldalas táblázatban van információ arról, hogy a listázott személyek milyen gyakran imádkoznak, hogyan öltözködnek, kikkel állnak kapcsolatban és hogyan viselkednek az ő családtagjaik.

A BBC példái között szerepel 

  • egy 38 éves nő, akit azért küldtek átnevelő táborba, mert köztudott volt, hogy évekkel korábban fátylat viselt,
  • egy 34 éves férfi, akit csak azért tartottak fogva, mert útlevelet kérvényezett,
  • egy 28 éves férfi, akit azért küldtek átnevelő táborba, mert rákattintott egy netes linkre, és anélkül, hogy szándékában állt volna, egy külföldi honlapon kötött ki.

A most nyilvánosságra került bizonyítékok összecsengnek a BBC egyik korábbi nyomozásával, amely bizonyította: nem igaz, hogy az átnevelőtáborok egyszerű iskolák.

A dokumentumban 88 olyan személy található, akit kizárólag azzal az indoklással küldtek internáló táborba, hogy megkapta a „megbízhatatlan” címkét, a BBC által megkérdezett szakértő szerint ez is azt bizonyítja, hogy nem tényleges bűnök elkövetése és nem terrorcselekmények elkövetése miatt zárják táborokba  Hszincsiangban az ujgurokat. Bár a most kiszivárgott dokumentumban akadnak néhányan, akik elkövettek bűncselekményeket, a listát elemzők szerint világos, hogy az adatgyűjtés valójában a Hszincsiangban élők hitére fókuszál.  • Hírek
  • Csok