Lelőttek több embert a Frankfurt melletti Hanau városban

2020-02-20T021304Z 1402789204 RC214F9YN007 RTRMADP 3 GERMANY-SHO
2020.02.20. 00:17 Módosítva: 2020.02.20. 12:47

Lelőttek több embert a Frankfurt am Maintól mintegy húsz kilométerre lévő Hanau városban szerda éjjel – közölte Hessen tartomány rendőrsége éjszaka. Az első lövések éjjel tíz óra körül dördültek el, két vízipipabárban lőtt a támadó, a német Tobias R.

Tobias R. a támadást megelőzően készült videójában
Tobias R. a támadást megelőzően készült videójában

A terrorista Tobias R. beismerő levelet és videót hagyott hátra, amiben arról beszélt, hogy

el kell pusztítani azokat az embereket, akiket nem lehet kiutasítani Németországból.

Tizenegy halálos áldozat és négy súlyos, életveszélyes állapotban lévő sérült van a helyi rendőrség tájékoztatása szerint, a feltételezett elkövető 34 éves Tobias R. és édesanyja is az elhunytak között van.

A Telegraph berlini tudósítójára hivatkozva azt írja, hogy a beismerő levél és a videó tartalmilag nagyon zavarosak, szélsőjobboldali radikális megállapítások vannak benne és paranoid jegyeket hordoznak. Például a levélben van "személyes üzenet az amerikaiaknak", amiben azt állítja a terrorista férfi, hogy náluk föld alatti bunkerekben gyilkolnak gyerekeket. Arra biztatja az amerikaiakat, hogy "lépjenek fel és harcoljanak" ez ellen.

A rendőrök elfognak egy férfit Hanauban 2020. február 20-án.
A rendőrök elfognak egy férfit Hanauban 2020. február 20-án.
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Angela Merkel német kancellár szavait kormányszóvivője tolmácsolta a Twitteren, amikor azt írta, hogy mélyen együtt érez a borzalmas bűncselekmény érintettjeivel, a családokkal, akik halottaikat gyászolják. A sérülteknek gyors felépülést kívánt.

Korábban, csütörtökön hajnali fél kettő körül a hírügynökségek arról számoltak be, hogy a területet helikopterrel is átfésülő rendőrség máris letartóztatott egy férfit – mint ez a fenti fotón is látható –, aki összefüggésbe hozható a támadással. De aztán hajnali ötkor már új információk érkeztek: a helyi rendőrség a Twitteren azt írta, hogy a feltételezett elkövetőt hanaui otthonában holtan találták. A lakásban még egy holttest volt, a Bild szerint a férfi anyja, a rendőrség azt írta, valószínűsíthetően nincs több elkövető. Arról egyelőre nem adtak ki információt, hogy halt meg a gyilkos, és arról sem, hogy a korábban letartóztatott férfi milyen kapcsolatban állt az üggyel. 

A Bild még azt is írta, hogy az azóta elhunyt feltételezett elkövető német, vadászengedélye van és autójában lőszereket is találtak - ezeket az információkat a rendőrség nem erősítette meg. A lap úgy tudja, hogy először a Midnight nevű vízipipás helyen zajlott a vérengzés, ahol három ember halt meg. A Bild szerint az áldozatok kurd nemzetiségűek voltak. Az elkövető onnan a Kesselstadt kerületben található Anna Bar & Caféba hajtott egy sötét autóval, 

becsengetett, majd tüzet nyitott és további öt embert megölt, egyikük nő.

Csütörtök hajnalra a támadás egyik életveszélyes sérültje is meghalt, így a feltételezett elkövetővel, illetve a vele egy lakásban talált holttesttel együtt szerda éjjelről csütörtök hajnalra nyolcról tizenegyre nőtt a vérengzés halálos áldozatainak száma.

Szerda éjjel a helyszíni beszámolók szerint Hanau belvárosában mindenhol gépfegyveres rendőröket lehetett látni.

 Az első lövések este 10 körül dördültek el, előbb az úgynevezett Heumarkt városrészben, majd a már említett Kurt Schumacher Platzon. Az első helyszínről a lövések után egy sötét színű jármű hajtott el.

A környékbeli tanúk az első helyszínen 8-9 lövésről beszélnek. A tettes vagy tettesek onnan autóval elhajtottak a város egy másik vízipipabárjához, és ott is leadtak lövéseket. 

Hanau

A várost a második világháborúan olyan heves bombatámadás ért, hogy mindössze hét ház maradt épen.

A hidegháború idején itt volt az amerikai hadsereg egyik legnagyobb támaszpontja, volt idő, amikor nagyjából 30 ezer katona és civil tartózkodott ott.

A magyar történelemben és vallástörténetben is jelentős szerepet játszott: Szenczi Molnár Albert 1624-ben itt adta ki – Bethlen Gábor megbízásából – Kálvin Institutio Christianae religionis című művének magyar fordítását.

(Borítókép: Helyszínelnek a hatóságok a Hanauban történt lövöldözés helyszínén 2020. február 20-án. Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters)