A nap legfontosabb hírei a koronavírusról, röviden

GettyImages-1204323038
2020.03.01. 22:30 Módosítva: 2020.03.01. 23:42
  • A koronavírus magyarországi helyzetével foglalkozó operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján két lényeges dolog hangzott el: a miniszterelnök főtanácsadója, Bakondi György közölte, hogy a Törökországban Európa felé kiengedett menekültek jelentette kockázat miatt határozatlan időre lezárják a tranzitzónát, míg Lakatos Tibor elmondta, hogy továbbra sincs magyarországi koronavírusos megbetegedés. Lakatos hozzátette, hogy már 125 gyanús esetet vizsgáltak meg vérvétellel, de mindegyik teszt negatív lett.
  • Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere arról adott tájékoztatást vasárnap reggel a Kossuth rádióban, hogy 800 ággyal, felkészülten várják a koronavírus egyre kevésbé elkerülhető megjelenését Magyarországon. Kásler elmondta, hogy a magyar népegészségügyi központ laboratóriuma a térség egyik legjobban felszerelt intézménye, itt akár órák alatt elvégezhető egy koronavírusteszt.
  • Több országban is súlyosbodott a helyzet, Iránban szombatról vasárnapra több mint a harmadával nőtt a megbetegedések száma, a hivatalosan közölt halálesetek száma pedig 54-re emelkedett. Emiatt egyébként nemzetközi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a vírus halálozási arányát figyelembe véve sokkal súlyosabb lehet az iráni fertőzés mértéke, mint az a kormány elismeri.
  • Az első amerikai koronavírus-áldozat után már Donald Trump amerikai elnök sem a demokraták átverésének gondolja a járványt, olyannyira, hogy az egyre súlyosbodó nemzetközi helyzetet látva szigorította a reptéri szűrőintézkedéseket. A fertőzés szempontjából kockázatos országokból vagy ezen országok környékéről az Egyesült Államokba érkező utasok mindegyikének szűrésen kell átesnie a határátlépésnél.
  • A koronavírus miatt zuhanó tőzsde nem kímélte a világ leggazdagabb embereit – az 500 leggazdagabb magánszemély mintegy 444 milliárd dollárt veszített egy hét alatt. Jeff Bezos vagyona 11,9 milliárd dollárral csökkent, Bill Gates 10, Elon Musk pedig 9 milliárd dollárt vesztett.
  • Nem nyitott ki vasárnap a Louvre, ahol a dolgozók hívtak össze gyűlést a koronavírustól való félelmükben. Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz hétfőn, amikor a munkavállalók képviselői az igazgatósággal és orvosokkal vitatják meg a helyzetet. A múzeum alkalmazottainak képviselője telefonon azt mondta az AP-nek, hogy a dolgozók nagyon aggódnak a járvány miatt, mert az egész világból nagy számban érkeznek látogatók a Louvre-ba. A múzeumot tavaly felkereső 9,6 millió személy háromnegyede külföldről érkezett.
  • Országos szintű kormányrendelet váltja fel az eddigi helyi óvintézkedéseket az olasz kormány vasárnap esti bejelentése szerint, ennek alapján három zónára osztották fel Olaszországot a koronavírus-fertőzés elterjedésétől függően. A fertőzöttek száma Olaszországban vasárnap már átlépte az 1600-t, a betegek közül 34-en haltak meg, a gyógyultak száma 83.
  • Angliában, ahol 12 új koronavírus-megbetegedést találtak, a kormány elkezdte felvázolni a legrosszabb eshetőségre kidolgozott tervet, aminek része az is, hogy (a kínai és olasz mintára) szükség esetén akár városokat is lezárhatnak majd.
  • Finnországban már kettővel több, öt fertőzöttről tudnak. A szomszédos Svédországban 14, Dániában 3 beteg van. Norvégiában 17 megbetegedésről tudnak.
  • Luxemburgba is bejutott a koronavírus, amelyet egy Olaszországból érkező, 40 éves férfi hurcolt be a nyugat-európai országba - közölte Paulette Lenert luxemburgi egészségügyi miniszter.
  • Németországban vasárnap 66-ról 129-re emelkedett a fertőzöttek száma.
  • A vírus ma megjelent Csehországban, a Dominikai Köztársaságban és Örményországban is. Csehországban a fertőzöttek közül kettő cseh, egy pedig amerikai állampolgár, korábban mindhárman Észak-Olaszországban jártak.

Forrás: MTI/Guardian/CNN

(Borítókép: Orvosi maszkot viselő irániak március 1-jén, Teheránban. Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency via Getty Images)