Meghalt az első brit koronavírusos beteg

2020.03.05. 17:27
Száz fölé emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Nagy-Britanniában, és délután meghalt az első koronavírusos beteg is az országban. Új szakasz kezdődött Németországban az új koronavírus okozta járványban, most már nem a külföldön történt fertőzések a meghatározóak, hanem a belföldiek. Csehországban 12-re emelkedett a koronavírusos betegek száma. Nemzetközi összefoglalónk.

Az AFP híre szerint meghalt az első brit koronavírusos beteg. A hírt a Royal Berkshire Kórház megerősítette. Eszerint a beteg korábban nem koronavírus miatt került kórházba, de a tegnap esti tesztje pozitívnak bizonyult.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök délutáni tájékoztatása szerint a hatóságok egy nap alatt 30 páciens szervezetében mutatták ki a Covid-19 elnevezésű betegséget okozó vírust, így az azonosított nagy-britanniai fertőzöttek száma jelenleg 115, írja az MTI.

A tárca által a bejelentéssel egy időben közzétett grafikus kimutatás szerint Londonban 25 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván; az egyes vidéki térségekben 8 és 17 között van az igazolt esetek száma.

A minisztérium adatai szerint Nagy-Britanniában csütörtökig 18 083 szűrést végeztek, és ezek eredményei között azonosították az eddigi 115 pozitív leletet.

Németország: már több a belföldi fertőzés

Új szakasz kezdődött Németországban az új koronavírus okozta járványban, most már nem a külföldön történt fertőzések a meghatározóak, hanem a belföldiek - mondta Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője csütörtöki berlini tájékoztatóján.

Az intézet összesítése szerint csütörtökig országszerte 400 megerősített koronavírus-fertőzést regisztráltak, írja az MTI. Ez 109 esettel több az egy nappal korábbi 240-nél. A 16 tartomány közül 15-ben van legalább egy fertőzött, a kivétel Szász-Anhalt. A fertőzöttek 2 és 91 év közöttiek, többségében férfiak, a csoport egészének medián életkora - vagyis azok életkora, akiknél idősebbek és fiatalok egyenlő számban fordulnak elő a csoportban - 40 év. (A vírus legfiatalabb fertőzöttje egyébként egy 45 napos csecsemő  Dél-Koreában.)

Az esetek száma tíz napja, február 25-én kezdett növekedni, a járvány észak-olaszországi terjedésével párhuzamosan. A Kínában megjelent vírus németországi felbukkanásától, január végétől február 25-ig csupán 16 fertőzöttet találtak, már valamennyit gyógyultnak nyilvánítottak.

A február 25-én kezdődött időszak első napjaiban a külföldön történt fertőzések voltak a meghatározóak. Olaszországban 64, Iránban 14, Kínában 2 olyan ember szervezetébe jutott be a vírus, akinél Németországban mutatták ki a kórokozó jelenlétét. Újabban viszont már a határon belüli fertőzések vannak többségben, a vírus már nem kívülről hatol be, hanem az országon belül terjed - fejtette ki az RKI vezetője.

Ez igen fontos fejlemény, és esélyt kínál a települési, járási egészségügyi hivataloknak, hogy megtalálják és szükség esetén karantén alá helyezzék mindazokat, akikkel a fertőzöttek érintkeztek - tette hozzá Lothar Wieler, aláhúzva, hogy továbbra is következetesen érvényesíteni kell a járvány terjedésének feltartóztatását célzó stratégiát.

Arról is szólt, hogy a nem ismert fertőzések száma minden bizonnyal igen alacsony, mert igen széles körben végeznek koronavírus-teszteket az országban. A kórokozó jelenlétét vizsgáló tesztet "talán túl gyakran" rendelik el az orvosok, ami a rendszer túlterheltségéhez vezethet - figyelmeztetett a járványügyi vezető.

Mint mondta, a fertőzöttek száma tovább emelkedik, és valószínűleg halálos áldozatok is lesznek. Azonban nem szabad megfeledkezni az influenzajárványról sem - hangsúlyozta az RKI vezetője, ismertetve: az év eleje óta csaknem 120 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, és a megbetegedésekkel összefüggésben 202 haláleset történt.

Mint megírtuk, Németországban február végén vált komolyra a helyzet a koronavírus miatt:

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 95 ezret, a halálos áldozatok száma 3200 felett van. A járvány 79 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.

Csehországban 12-re emelkedett a koronavírusos betegek száma, egy dél-morva biatlonversenyen magnószalagról szurkolnak

Az első három koronavírusos megbetegedést vasárnap mutatták ki, szerdán nyolcra, majd most tizenkettőre emelkedett a betegek száma. Az egyik új beteg egy kiskorú prágai gyermek, akinek anyjánál már szerdán kimutatták a fertőzést. Mindkettőjüket kórházban kezelik.

Az iskolában, ahová a gyerek járt, egyelőre meghatározatlan időre megszakították a tanítást. Az egészségügyi tárca közleménye szerint a betegség az összes fertőzött személy esetében eddig enyhe lefolyású, és senki sincs életveszélyben.

A betegség tüneteit, jellemzőit kimutató személyektől vett mintákat a cseh laboratóriumokon kívül mindig még egy berlini laboratórium is megvizsgálja, s az eredményt azután hozzák nyilvánosságra. Eddig több mint 400 személyt vizsgáltak meg, az összes esetben olyan személyeknél mutatták ki a betegséget, akik az utóbbi napokban Észak-Olaszországban jártak.

A prágai kormány már több óvintézkedést is hozott a fertőzés terjedésének megakadályozására. Határozatlan időre felfüggesztették az ország repülőterei, valamint a kínai, a dél-koreai és az északolasz repülőterek közötti közlekedést. A szaktárca ideiglenesen megtiltotta a fertőtlenítőszerek exportját.

A kormány döntése alapján egyelőre nem korlátozzák a nagy tömegeket vonzó rendezvények megtartását. Kivételt a dél-morvaországi biatlon világbajnokság képez, amely csütörtökön nézők nélkül kezdődött meg. A versenyek hangulatát - a prágai sajtó szerint - hangszórókból sugárzott, a korábbi versenyeken rögzített nézői biztatásokkal próbálják javítani.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport