Koronavírus: Szerbiában 90 napra felfüggesztik a hiteltörlesztéseket

000 1PQ7YR
2020.03.17. 13:05
A balkáni országok nagy részében még kevés a fertőzött, de máris drasztikus intézkedésekkel éltek. Görögországban viszont már több százan kapták el a koronavírust. Balkáni körkép.
  • Szerbiában nyolc keddi fertőzöttel 65-re növekedett a koronavírus összes fertőzöttjének száma. Keddtől országszerte szinte teljesen leállt a hivatali, ügyfélszolgálati ügyintézés, a kormány bejelentése szerint a szükségállapot visszavonásáig a dokumentumok érvényességi idejét nem kell meghosszabbítani. A bankok pedig mindenkit arra kérnek, hogy csökkentsék a készpénzhasználatot, és az ügyintézést is inkább elektronikusan végezzék – ugyanakkor bejelentette a szerb jegybank, hogy 90 napos türelmi időt vezetnek be a hiteltörlesztésekre, mind a cégeknek, mind a magánszemélyeknek. Közben ott is megkezdődött a távoktatás, az általános és középiskolások a közszolgálati televízió csatornáin, valamint digitális úton-módon jutnak a tananyaghoz.
  • Bulgáriában keddre öt új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, a hatóságok eddig összesen 67 fertőzöttről tudnak. Az országban már pénteken rendkívüli állapotot vezettek be, több, a járvány által kiemelten érintett országból beutazási tilalmat rendeltek el, a határátkelőknél a beutazókat fertőtlenítő eljárások alá vetik. Az oktatási intézmények az országban dúló influenzajárvány miatt eleve zárva voltak, a kormányzat az erről szóló rendelkezést hosszabbította meg.
  • Albániában a hatóságok nem számoltak be új fertőzöttről, így az országban továbbra is összesen 51 fertőzöttről tudnak. Az országban a múlt héten radikális karanténintézkedéseket léptettek életbe, utazási tilalmat vezettek be, a mecsetek szüneteltetik a pénteki imákat, és nem utolsósorban

az orvosok 1000 eurós, az egészségügyi dolgozók 500 eurós azonnali keresetkiegészítést kaptak.

  • Bosznia-Hercegovinában eddig 26 fertőzést regisztráltak. Ugyan a fertőzöttek száma csigalassan nő (kedden egy új fertőzöttet regisztráltak), a járvány további terjedésének megfékezése érdekében előbb az ország egyik részében katasztrófahelyzetet, a másikban rendkívüli helyzetet hirdettek – majd még kedden kiterjesztették az egész országra vonatkozó veszélyhelyzetet. Egyúttal Zoran Tegeltija miniszterelnök kijelentette: a legsúlyosabb büntetések várnak azokra, akik nem tartják tiszteletben a karantén alá helyezés szabályait, írta az MTI.
  • Észak-Macedónia lezárta határait a külföldi állampolgárok előtt, a teherforgalom azonban zavartalanul folyik, ezenfelül a szkopjei nemzetközi repülőteret is lezárták, csak a katonai és orvosi célokra, valamint teherszállításra használt gépek szállhatnak fel és le. Az ohridi repülőteret már korábban lezárták. A macedón egészségügyi minisztérium adatai szerint az országban 24 diagnosztizált fertőzött van – új fertőzöttet keddre nem találtak. Bár a parlamentben a pártok itt is a veszélyhelyzet elrendelését kérték, ezt még nem jelentették be, ugyanakkor elhalasztották az április 12-re tervezett előrehozott választást, írja az MTI a Vesti.mk szkopjei hírportál nyomán.


  • Koszovóban kedd reggelig egy új fertőzést regisztráltak, így a betegek száma így 16-ra nőtt. A kórházak azonban gőzerővel készülnek a járványára, csak az életfontosságú műtéteket végzik el, a fogorvosok is csak sürgős eseteket láthatnak el. A pristinai onkológiai klinika a következő két hétben nem kezeli a rákos betegeket a fertőzések elkerülése érdekében. A hivatalos ügyintézés nem állt le, de a kormány azt kérte, aki teheti, halassza későbbre az állami szervek felkeresését.
  • Montenegró ideiglenesen leállította a nemzetközi repülő-, vonat- és autóbuszjáratokat a vírus terjedésének megfékezése érdekében. Az Adria-parti államban a hivatalos adatok szerint továbbra sincs fertőzött, ám elővigyázatosságból több mint 390 embert helyeztek házi karanténba.
  • Görögország a Balkán legfertőzöttebb országa. A legtöbb európai országhoz hasonlóan Olaszországból behurcolt koronavírust hétfőre 352 ember szervezetében mutatták ki. A fertőzés üteme meredeken emelkedik, és bár keddi adatok még nem érkeztek, hétfőn 21 új fertőzöttet regisztráltak. A görög hatóságok a nemzetközileg bevett radikális intézkedésekkel léptek fel a járvány terjedése ellen; lezárták a határokat, az Olaszország felé tartó tengeri kompjáratokat, látogatási tilalmat vezettek be az idősotthonokban.

(MTI, Balkan Insight)

A világjárvány aktuális állapotáról itt kaphat átfogó tájékoztatást.

(Borítókép: Rendőrök egy tiranai kórház bejáratánál 2020. március 9-én / Fotó: Gent Shkullaku / AFP)