Véget ért a szigetről szigetre vándorló koronavírusos óceánjáró kálváriája

2020.03.18. 18:51

Szerdán véget ért a Karib-tengeren dekkoló szállodahajó kálváriája. A brit felségjelzés alatt hajózó MS Braemar hetek óta van vízen, de miután kiderült, hogy fedélzetén öt koronavírusos beteget diagnosztizáltak, sem Dominikán, sem Barbadoson, sem a Bahamákon nem köthetett ki. A 682 utason és 381 fős személyzeten  - a kóborlás során nyilván mindenkinek a 700 fertőzöttet produkáló Diamond Princess története járt a fejében - végül hétfőn Kuba könyörült meg, és magyar idő szerint szerdán a Braemar horgonyt vetett Mariel kikötőjében. A hajó utasait védőruhával felszerelt egészségügyi dolgozók kísérték le a fedélzetről, és vitték a Jose Marti nemzetközi repülőtérre.

Az óvatosság indokolt, hiszen az említett öt utason kívül a fedélzeten 20 utast és a személyzet 20 tagját - köztük egy orvost is – elkülönítettek, mivel influenzaszerű tüneteket mutattak.

A többségében brit állampolgár csütörtökön érkezik a szintén járvány sújtotta Londonba a hajózási társaság chartergépein, a karanténban lévőkért pedig brit légierő egy szállítógépet küldött.

Közben Kubában meghalt az országban nyilván tartott 10 koronavírus-fertőzött egyike, egy 61 éves olasz turista.