Már több mint 1300 halott a spanyoloknál

2020.03.21. 13:15

A spanyol Egészségügyi Minisztérium szombati közlése szerint péntek óta 3355 új esettel 24 926-ra nőtt az országban a koronavírussal fertőzöttek száma, míg 233 új halálesettel már 1326 áldozata volt Spanyolországban a járványnak. Mind a napi új fertőzés, mind a halálesetek száma az eddigi legtöbb az országban a járvány kitörése óta.

Európában Olaszország után Spanyolországot sújtja a második legsúlyosabb mértékben a koronavírus-járvány, Olaszországban 47 021 fertőzöttnél és még több mint 4000 halálesetnél járnak. Mindkét országban már kijárási tilalom van érvényben, ami csak a legnélkülözhetetlenebb munkát végzőkre nem érvényesek.

A szombati számok bejelentése előtt pénteken azt jelentették be a spanyol hatóságok, hogy egy óriási katonai kórházat hoznak létre Madrid külvárosában, a madridi kiállítási- és vásárcsarnok területén, ahol 5500 ágyat állítanak fel, és intenzív részleget is kialakítanak az egyre növekvő igények kiszolgálására.

Emellett plusz 50 ezer egészségügyi dolgozót is a vírus elleni védekezésre csoportosították át, vannak köztük rezidensek, utolsó egyetemi évükben járó orvostanhallgatók és leendő nővérek, illetve 14 ezer nem rég nyugdíjba vonult nővér és orvos. A kormány emellett 210 millió eurót különített el a járvány elleni intézkedésekre. Az egészségügyminiszter Salvador Illa azt is közölte, hogy napokon belül megérkezhetnek az országba a gyorstesztek, amivel a veszélyeztetett csoportokat és az otthoni karanténban levő, enyhébb tüneteket mutató betegek tesztelését gyorsítanák fel.

A spanyol belügyminisztérium adatai szerint múlt vasárnap óta 350 embert állítottak elő a rendőrök és a csendőrök, amiért megszegték az előírásokat és ellenkeztek a hatóságokkal. Összesen 31 ezer bírságot szabtak ki kisebb kihágások miatt szintén a járványügyi intézkedésekkel összefüggésben.

Az országban egyre több helyen teszik elérhetővé az autós gyorstesztelést. Például Galiciában vagy Andalúzia több városában is a koronavírusra jellemző tünetekkel rendelkező páciensek gépkocsival hajthatnak a kijelölt szűrőpontra, ahol az egészségügyi személyzet mintát vesz tőlük anélkül, hogy ki kellene szállniuk az autóból és érintkezésbe kerülnének másokkal is, írja az MTI.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!