Vazul
11 °C
25 °C

Csehországban már ezer fölött van a koronavírusos betegek száma

2020.03.22. 12:30

Vasárnapra Csehországban is tovább nőtt a koronavírusos betegek száma, ami így már átlépte az ezret, a járványnak azonban továbbra sincs áldozata az országban. A térségben máshol is nőtt a fertőzöttek száma, több országban további szigorításokat rendeltek el – írja az MTI.

Ezer fölé nőtt a betegek száma a cseheknél

A prágai egészségügyi minisztérium honlapján megjelent legfrissebb kimutatás szerint a fertőzöttek száma 1047-re nőtt a szombat esti 995-ről, a gyógyultak száma ötről hatra emelkedett, míg laboratóriumi tesztet már 15 544 személyen végezték el. Vasárnapra virradóra a cseh-kínai légi híd keretében két különrepülőgépen újabb védőeszköz-felszerelés szállítmányok érkeztek Csehországba. A rakományok egyebek között

  • kilencmillió különféle arcmaszkot,
  • 200 ezer gyorstesztet
  • és 120 ezer védőöltözetet tartalmaznak, amelyeket még a nap folyamán szétosztanak a kórházak és a régiók között.

Andrej Babis kormányfő azt is elmondta, hogy hétfőtől megváltoztatják a védőeszközök szétosztásának rendszerét. Ezért eddig az egészségügyi tárca volt a felelős, de ezzel szemben akkora az elégedetlenség, hogy több régiós elöljáró, illetve orvosi szervezet követeli Adam Vojtech miniszter menesztését a miniszterelnöktől. Babis ezt nem tervezi, azt azonban bejelentette, hogy hétfőtől az egészségügyi tárca csak az egészségügyi rendszer védőeszköz-ellátásáért lesz felelős, a régiókat átveszi a belügy. 

Gázmaszkot viselő férfi utazik a prágai metrón
Gázmaszkot viselő férfi utazik a prágai metrón
Fotó: Martin Divisek / MTI / EPA

Alena Schillerová pénzügyminiszter emellett szombat este a közszolgálati cseh hírtelevízióban (CT24) bejelentette, hogy a prágai pénzügyminisztérium 40 milliárd koronáról 200 milliárd koronára tervezi felemelni a cseh költségvetés idei hiányát a koronavírus-járvány következményei miatt.

Éjszakai kijárási tilalom, tömegközlekedés-stop

Észak-Macedónia éjszakai kijárási tilalmat vezetett be az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében, vasárnaptól 21 és reggel 6 óra között tilos utcára lépnie a lakosságnak. Az országban leállították az éjszakai tömegközlekedést, és a taxik is csak kórházba vagy gyógyszertárba szállíthatják az embereket 21 és 6 óra között. Emellett betiltották az öt főnél népesebb összejöveteleket.

Szerbia a jövő csütörtökig 15 millió, majd további 35 millió maszkot vásárol még a jövő hét során, a következő hetekben pedig még 50 millió védőmaszkra lehet számítani. Az idősek – akik kizárólag vásárlás céljából hagyhatják el otthonaikat – az élelmiszerüzletekbe lépés előtt ingyen maszkot kapnak. Vasárnap reggelre 171-ről 188-ra nőtt a fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országban.

Horvátországban vasárnaptól betiltották a tömegközlekedést. Eddig több mint 14 ezer emberrel szemben rendeltek el otthoni karantént. Vasárnap reggeli közlés szerint az országban jelenleg 206 fertőzöttről tudnak, 78-cal többről, mint előző nap.

Szlovéniában egy nap alatt 42-vel, 383-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A LOT lengyel állami légitársaság múlt vasárnap elindított akciója keretében eddig 150 különjárattal több mint 23,5 ezer lengyelt szállítottak haza a világ különféle országaiból - közölte a lengyel külügyi szóvivő. Összesen több mint 45 ezren regisztráltak a LOT charter járataira, a légihíd továbbá is folytatódik. A visszatérőket 14 napos karanténba helyezik, ők teszik ki a jelenleg több mint 55 ezer fős fertőzésgyanús, többségében nem kórházban, hanem otthonában elkülönített csoport többségét. Lengyelországban vasárnap reggelig 547 Covid-19-fertőzést regisztráltak, azaz 24 óra alatt 108-cal nőtt az ismert betegek száma. Eddig öt idős ember halt bele a betegségbe.

A járvány jelenlegi állásáról ebből a cikkből tájékozódhat:

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!