Begyorsult a vírus Közép-Európában és a Balkánon

2020-03-27T160138Z 1006947987 RC2GSF914JTQ RTRMADP 3 HEALTH-CORO
2020.03.28. 11:40

 Nincs olyan európai ország, ahol csökkent volna a fertőzések száma. Több helyen rekordszámú új fertőzést regisztráltak. Nem sikerül megfogni a járványt ott sem, ahol egyelőre alacsonyak a számok - az MTI körképe.

A globális adatokat itt tekintheti meg.

Csehország

  • Szombaton már 2422 koronavírussal fertőzött személyt tartottak nyilván a péntek esti 2279-el szemben.
  • A pénteki nap folyamán 373 új fertőzöttet találtak, ami az eddigi legnagyobb napi növekedés. Valószínű, hogy ez összefüggésben van a napi tesztek számának a növekedésével. Szombat reggel a tesztelt személyek száma meghaladta a 36 374-et, ami 5224-el több mint a péntek reggeli adat. Csaknem négyszer annyi, mint a majdnem azonos lakosságszámú Magyarországgal.
  • A halálos áldozatok száma továbbra is kilenc, míg 11 személy kigyógyult a Covid-19 betegségből.
  • Az intézmények panaszkodtak, hogy nincs elegendő védőfelszerelésük, elsősorban a légzésvédők és az arcmaszkok hiányzanak. Adam Vojtech egészségügyi miniszter a Twitteren bejelentette, hogy tárcája 200 ezer légzésvédőt küld a hét végén az idősotthonoknak, amelyeknek a rendelkezésre álló ágykapacitás tíz százalékát el kell különíteni, és fel kell készíteni az esetleges koronavírusos esetek kezelésére, amennyiben azok nem igényelnek kórházi ellátást.

Lengyelország

  • Lengyelországban szombat reggelig 1436-ra nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 192 új esetet regisztráltak, ami 33 esettel több, mint előző nap. Nincs új haláleset, eddig 16 beteg hunyt el, ketten meggyógyultak.
  • A videokonferencia formájában ülésező lengyel alsóház megszavazta szombat hajnalban a koronavírus-járvány kapcsán előterjesztett, a lengyel GDP mintegy 10 százalékára rúgó, különleges törvények csomagját.
  • A még a szenátus jóváhagyására váró előírások a munkahelyek megőrzését, a munkavállalók, a kis- és középvállalatok, valamint az egészségügy támogatását, a pénzügyi szektor megerősítését célozzák, tartalmazzák a túlzott áremelések elleni intézkedéseket, valamint az állami, önkormányzati beruházások programját is.
  • Az állam 3 hónapon át fedezi a társadalombiztosítást a járvány miatt leállni kényszerült cégeknek, hozzájárul a bérkifizetéshez. Elhalasztják a társasági adó (CIT) befizetését, meghosszabbítják a forgóeszköz-hitelek futamidejét. Az intézkedések nyomán hiányra számítanak az eredetileg kiegyensúlyozottra tervezett idei lengyel állami költségvetésben.
  • A csomaghoz péntek este benyújtott számos módosítás közül megszavazták a választási törvény olyan módosítását is, mely lehetővé teszi, hogy a május 10-re kiírt elnökválasztáson a 60 évnél idősebb választók, valamint a karanténba helyezettek levélben adják le voksukat.

Ukrajna 

  • Szombatra ötről nyolcra emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 93 új esettel 311-re. A betegségből eddig öten gyógyultak ki.
  • Péntek éjféltől Ukrajna átmenetileg felfüggesztette állampolgárainak hazaszállítását külföldről. Még 9000 ukrán maradt külföldön, akik jelezték, hogy haza szeretnének jutni, de már nem tudnak. Péntek éjjelig hatalmas tömeg állt a lengyel-ukrán határon.

Szlovénia

  • egy nap alatt 70-el, összesen 632-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig kilencen haltak meg a járvány következtében.
  • A legrosszabb a helyzet az idősotthonokban. Négyen abban a délkelet-szlovéniai Metlika városában működő szeretetotthonban hunytak el, ahol egy fertőzött orvos dolgozott. Ő Olaszországban síelt és megfertőződött a koronavírussal, három napig még rendelt. Legalább 300 személlyel került kapcsolatba, köztük a városi rendelőintézet dolgozóival és pácienseivel is.

Horvátország

  • Egy nap alatt 84-gyel, összesen 635-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig négy halálos áldozata van a járványnak.
  • Két nap után újra kinyithattak azok a boltok az országban, amelyek a piacok területén működnek. Ezek közé tartoznak a mezőgazdasági boltok, hús- és halüzletek, valamint pékségek.
  • A kistermelők ugyanakkor továbbra sem árulhatják portékájukat a piacokon.
  • A válságstáb további szigorításokat is tervez, felmerült, hogy betiltják a két főnél nagyobb összejöveteleket.

Szerbia

  • Szerbiában jelenleg 528 igazolt fertőzött van, 42-en már felépültek a betegségből, nyolcan pedig belehaltak a Covid-19 szövődményeibe. 
  • Szerbiában megszületett az első bírósági ítélet pénteken, amelyet a hatósági karantén szabályainak megszegéséért mondtak ki. Egy 38 éves dél-szerbiai férfit három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, amiért nem tartotta be az előírásokat az új típusú koronavírus-járvány idején. Ez a legsúlyosabb kiszabható ítélet ilyen esetekben. A férfi külföldről tért vissza Szerbiába, és házi karanténban kellett volna maradnia, de ezt nem tette meg. A karantén szabályainak megszegéséért jelenleg 112 ember van előzetes letartóztatás alatt.

Bosznia-Hercegovina

  • Bosznia-Hercegovinában, ahol a fertőzöttek száma 189-ről 230-ra nőtt szombatra, eddig országos veszélyhelyzet volt érvényben. Az országban már négyen vesztették életüket Covid-19 betegség szövődményei miatt.
  • A főként szerbek lakta országrészében, a boszniai Szerb Köztársaságban szombattól szükségállapot lépett életbe.

Koszovó

Koszovóban 86-ról 88-ra nőtt a fertőzöttek száma, a betegségnek eddig egy halottja és egy gyógyultja is van a nyugat-balkáni országban.

Észak-Macedónia

  • 201-ről 219-re nőtt a fertőzöttek száma szombatra.

Montenegró

  • 69-ről 82-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.
  • A montenegrói kormány döntése értelmében elővigyázatosságból további 14 nappal meghosszabbították az önkéntes vagy kötelező elszigetelődését azoknak, akik az utóbbi két hétben is valamilyen formájú karantén alatt álltak.
  • A szerb elnök öt lélegeztetőgépet ajánlott fel baráti gesztusként Montenegrónak, a podgoricai kormány azonban ezt elutasította.

(Borítókép: Tömeg a határzárás előtti utolsó órákban Lengyelország és Ukrajna határán 2020. március 27-én. Fotó: Jakub Orzechowski / Agencja Gazeta / Reuters)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!