Vilmos
21 °C
33 °C

Irán: 35 ezer fölött a betegek, 3000 fölött a halottak száma

2020-03-26T131839Z 531971872 RC2PRF9LCRAH RTRMADP 3 HEALTH-CORON
2020.03.28. 13:33

Az iráni hatóságok szombaton bejelentették, hogy 139 új halottal és 3076 új esettel 2517-re nőtt a halottak és 35 408-ra a fertőzöttek száma. Irán a világjárvány egyik gócpontja. Haszan Róháni iráni elnök az állami televízióban azt állította: az ország egészségügyi rendszere erős, és a járvány további terjedése esetén is képes lesz megbirkózni a nehézségekkel.

Jordánia bejelentette, hogy meghalt az első koronavírusos beteg, egy, a nyolcvanas éveiben járó nő, akinek a járvány legtöbb áldozatához hasonlóan egyéb egészségügyi problémái is voltak. Jordániában, ahol március 21-én közölték, hogy határozatlan időre lezárták a határokat – követve a térség korlátozásait –, 235 beteget regisztráltak eddig.

A koronavírusról is szó esett a Bassár el-Aszad szíriai elnök és Abu-Dzabi trónörököse, Sejk Mohamed bin Zajed an-Nahajan közötti telefonbeszélgetésen péntek este – számolt be a szíriai állami hírügynökség. A két vezető először beszélt egymással a szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta. Sejk Mohamed támogatásáról biztosította a szíriai népet, és jelezte: az ország nem marad magára a jelenlegi válságos helyzetben.

Szíriában hivatalos adatok szerint mindössze öt koronavírus-fertőzött van.

A jemeni lakosság is tart a koronavírus-járványtól, annak ellenére, hogy eddig sem a kormány, sem a húszi lázadók felügyelete alatt álló területekről nem érkezett hír fertőzöttekről - mondta el egy kormányzati tisztségviselő. A forrás szerint egyre több család kerüli a tengerpartokat az ország déli részén található Ádenben. A korábban zsúfolt strandokon most alig lézeng valaki - mondta. Bár a biztonsági erők elrendelték a boltok és a piacok lezárását, a tengerpartokon nem vezettek be korlátozást, írja az MTI.

Kína egészségügyi szállítmányt és szakértőket küldött Pakisztánba, hogy segítse az ázsiai országot a koronavírus elleni küzdelemben – közölte az iszlámábádi külügyminisztérium szombaton. Pakisztán kulcsfontosságú szerepet tölt be Peking új selyemút nevű projektjében, és Kína az ország egyik legfontosabb katonai beszállítója. A 220 milliós Pakisztánban jelenleg 1408 a koronavírus-fertőzöttek száma, és 11-en haltak meg a Covid-19-ben. A fertőzöttek többsége a szomszédos Iránból tért vissza.

A szomszédos Afganisztán egészségügyi minisztériuma arról tájékoztatott, hogy az országban 110 a koronavírus fertőzöttjeinek, és 4 a halálos áldozatainak száma. A kormány 21 napos kijárási tilalmat rendelt el Kabulban, amely szombaton lépett hatályba. Hasonló intézkedést hoztak Herátban, Farahban és Zarandzsban.

(Borítókép: Védőmaszkot viselő férfi Teheránban 2020. március 26-án. Fotó: Wana News Agency / Reuters.)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!