Antal, Anett
16 °C
23 °C

Leállnak két hétre a nem létfontosságú ágazatok Spanyolországban

2020.03.28. 21:38

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében leállnak két hétre Spanyolországban a nem létfontosságú ágazatok - jelentette be a spanyol miniszterelnök szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján. 

Az intézkedés célja, hogy még tovább csökkentsék az emberek közötti érintkezést, és még többen otthon tudjanak maradni.

Pedro Sánchez elmondta, hogy vasárnap fogadja el a kormány az erről szóló rendeletet, az intézkedés pedig március 30-tól április 9-ig lesz érvényben. 

A húsvéti nagyhét közeledtével ez nyolc munkanapot jelent, amelyet az érintett ágazatok munkavállalói az elképzelések szerint fokozatosan dolgoznak majd le a járvány elmúltával. 

A létfontosságú ágazatok közé tartozik például az egészségügy, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az áruszállítás, az áram-, gáz-, vízellátás, a gyógyszeripar, a telekommunikáció és ide sorolta a sajtó munkáját is.

Sánchez egységes és bátor lépéseket vár az Európai Uniótól, mert "ez a katasztrófa mindenkit érint". Úgy fogalmazott, hogy egyfajta háborús gazdaságra, az ellenállásnak, majd pedig az újjáépítésnek az előmozdítására van szükség, és szorgalmazta egy új Marshall-terv létrehozását a gazdasági károk enyhítésére. 

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint a nyilvántartott fertőzések száma 72 ezer fölé emelkedett, eddig 5820-an haltak meg a fertőzésben. 

A dél-európai országban két hete szükségállapot van érvényben, amely alapján az oktatási intézmények zárva tartanak és csak meghatározott esetekben, például munkába járás vagy bevásárlás miatt lehet kilépni a lakásból.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!