Nemi erőszak miatt elítélt bűnözőket is szabadlábra helyeztek New Yorkban

2020.03.30. 09:47

Négy, erőszakos szexuális bűncselekményekért elítélt férfit helyeztek szabadlábra az amerikai büntetés-végrehajtási szervek és közvetve New York állam kormányzójának utasítására. A szabadlábra helyezett elkövetők (további 46 társukkal egyetemben) a Monroe megyei seriff hivatalának fogdájában várták, hogy mi lesz a további sorsuk, ahová azért kerültek be, mert valamilyen módon megszegték a feltételes szabadon bocsátásuk feltételeit.

A négy férfi közül hárman kiskorúak terhére elkövetett szexuális bűncselekmények miatt kerültek börtönbe korábban. A bíróság mindhármójukról kimondta, hogy valószínűsíthető a visszaesésük, mégis korábban szabadultak, mint eredetileg kiszabott büntetésük. A feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek megsértéséhez az is elég, ha egymás után kétszer nem jelentkeznek le a felügyelőtisztnél, vagy nem találnak munkát adott időn belül.

Patrick Phelan, Greece város rendőrfőnöke értetlenül áll a döntés előtt, a helyi tévének azt nyilatkozta, hogy ha egy erőszakos bűncselekmény elkövetője kapott még egy esélyt, és azzal nem tudott élni, akkor nem látja értelmét a társadalomba való visszaengedésének, ráadásul azt is nehezményezte, hogy neki senki nem szólt egy szót sem előre, pedig a város polgárainak védelme az ő dolga. Érthető a felháborodása, hiszen mindhárom elkövető kiskorúakat erőszakolt meg: egyikük egy 16 éves fiút, a másik kettő 13 illetve 11 és 12 éves kislányokat.

A fogdákból azért engedik haza a kihágásokért és a feltételes szabadlábra kerülés feltételeinek megsértéséért bekerült elkövetőket, mert New York állam kormányzója minden eszközzel igyekszik megakadályozni olyan, új gócok kialakulását, ahonnan a vírus gyorsan továbbterjedhet egy zárt közösségben – amilyen a börtön is. Cuomo összesen eddig 1100 ilyen elkövető szabadon bocsátását rendelte el.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!