Paulina
21 °C
36 °C

Nőtt a fertőzöttek száma Afrikában

2020.03.31. 18:16 Módosítva: 2020.03.31. 21:34
Nőtt az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma Kamerunban, megjelent a vírus Botswanában és Sierra Leonéban, több afrikai országban szigorító intézkedéseket vezetnek be, ott is, ahonnan egyelőre nem jelentettek fertőzést.

Kamerunban az egészségügyi miniszter közlése szerint kedd reggelre 51-gyel nőtt a fertőzöttek száma, eddig ez a legmagasabb 24 órán belüli növekedés, írja az MTI. A nyugat-afrikai országban, amelyet a járvány a leginkább sújt a szubszaharai térségben, 193 fertőzöttet regisztráltak, közülük hatan belehaltak a vírus okozta betegségbe, valamint – az egészségügyi miniszter szerint – tucatnyian felgyógyultak belőle. Az esetek nagy részét az ország két gazdasági központjából, Yaoundéból és Doualából jelentették.

A nigériai betegségmegelőző központ hétfő este 20 újabb fertőzöttről számolt be, ezzel az országban a regisztrált fertőzések száma elérte a 131-et.

A járvány felütötte fejét Botswanában, ahol hétfőn regisztrálták az ország első három fertőzöttjét. Mokgweetsi Masisi botswanai elnök április 2-ától határozatlan időre szükségállapot érvénybe lépését jelentette be. Az elnök március 21-én 14 napos, önkéntes karanténba vonult, a bejelentést az állami televízióban tette meg.

Sierra Leonéban is megjelent az első fertőzés, egy 37 éves férfi betegedett meg, aki március 16-án érkezett Franciaországból, és azóta karanténban volt. Ezt személyesen Julius Maada Bio államfő jelentette be – mint fogalmazott – „első koronavírusos sajtótájékoztatóján”.

Yoweri Museveni ugandai elnök hétfőn kéthetes országos házi karantént rendelt el. Az országban a Johns Hopkins Egyetem keddi kimutatása szerint 33 fertőzöttet tartanak számon.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök hétfő este azt mondta, felgyorsítják a teszteléseket, amelyeket az egészségügyi dolgozók az emberek otthonaiban végeznek majd el. A kontinens országai közül Dél-Afrikából jelentették a legtöbb, 1326 fertőzöttet. Az országban pénteken háromhetes karantén vette kezdetét, rendőri túlkapásokkal.

A csaknem kétmilliós Lesothóban a járvány megelőzése érdekében hétfőn 25 napig tartó kijárási tilalom lépett életbe, Malawiban pedig a külföldről érkezőket házi karanténra kötelezik.

Hat afrikai ország – Burundi, a Comore-szigetek, Lesotho, Malawi, Sao Tomé és Príncipe, Sierra Leone és Szudán – nem jelentett fertőzötteket, sokan azonban aggódnak, hogy mindez csupán az egészségügyi felszereléseik hiányossága miatt van. Egy magát megnevezni nem kívánó burundi orvos az AFP francia hírügynökségnek elismerte, hogy az országban azért nem végeznek teszteket, mert nincsenek eszközeik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Sao Tomé és Princípe-i irodájának vezetője, Anne Ancia szintén azt mondta, hogy a szigetország sem rendelkezik a szükséges tesztekkel.

Afrikát, ahonnan eddig összesen 5 255 fertőzöttet, valamint 173 halálesetet jelentettek, a járvány eddig nem érintette olyan súlyosan, mint más kontinenseket. A Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) azonban arra figyelmeztet, hogy amennyiben nem tesznek meg mindent a kór megfékezésére a jelenlegi szakaszban, annak nagyon súlyos következményei lesznek az ott élőkre, valamint az országok egészségügyi rendszereire. 

Mint arról beszámoltunkAfrikában február 14-én, Egyiptomban jelent meg igazoltan a koronavírus-járvány. A szakemberek eleinte abban bíztak, hogy a melegebb éghajlatú országokban, vagyis Fekete-Afrikában (Szubszaharai Afrika) lassabban terjedhet majd a kór, igazolva az eddig még nem teljes mértékben bizonyított feltételezést, miszerint a covid-19 az influenzához hasonlóan nem bírja olyan jól a meleget, ám az egyre nagyobb ütemben emelkedő esetszámok nem támasztják alá perdöntően ezt. 

A helyi rossz kórházi rendszer miatt a korábban tapasztaltaknál is súlyosabb egészségügyi vészhelyzet miatt aggódnak a szakértők.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!