Trump a környezetvédelem rovására kedvez az autógyártóknak

2020.04.01. 00:08

Trump jelentősen enyhíti az autók károsanyag-kibocsátásának Obama-féle korlátozását.

Az Obama alatti norma szerint a gyártóknak 2026-ig évi 5 százalékkal kellett volna hatékonyabbá tenniük a gépkocsik károsanyag-kibocsátását. Az új szabályozás ezt vitte le évi 1,5 százalékra. Az indoklásban arra hivatkoztak, hogy ezzel az autógyártók és a vásárlók is jól járnak. A számítások szerint az autógyárak ezzel 100 milliárd dollárt takaríthatnak meg, és csökkenhet az új gépkocsik ára.

A kormányzat üzemanyagnormákra vonatkozó tudományellenes döntése nyomán óriási mennyiségű szennyező anyag jut a levegőbe, és pont a lehető legrosszabbkor

– bírált  Nancy Pelosi demokrata párti házelnök.

GettyImages-615333390
Fotó: Richard Levine / Getty Images Hungary

Több tagállam azonban bírósági úton támadhatja meg a döntést. Tavaly nyáron, amikor Trumpék meggyengítették a környezetvédelmi  szabályozást, Kalifornia vezetői megegyeztek négy nagy autógyártó céggel (BMW, Ford, Honda, Volkswagen) arról, hogy a gyártók önként vállalják a jelenlegi kibocsátási normák fenntartását. Ehhez az egyezséghez akkor 12 másik tagállam is csatlakozott.

(MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Élni fogok még, amikor mind meghalunk?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Eladnék
  • Bankszámla