Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

A húsvéti szünet miatt útzárakat telepítenek a francia autópályákra

2020.04.02. 13:08

Pénteken kezdődik Franciaországban a helyi szokás miatt hat hétig elhúzódó, de esetenként összesen csak kéthetes, a húsvét környékére időzített tavaszi szünet, ami általában óriási, tömeges utazással is jár együtt, a családok ugyanis ilyenkor előszeretettel utaznak el a vidéki nyaralóikba.

Ezt akadályoznák meg most a francia hatóságok a kijárási korlátozás ideje alatt azzal, hogy útzárakat telepítenek több autópályára, megemelik a rendőri és csendőri jelenlétet a nagyobb vasútállomások és repülőterek környékén, hogy ellenőrizzék az utcán tartózkodók kijárási papírjait, illetve arra kérik a nyaralók által kedvelt települések polgármestereit, hogy fokozzák ők is az ellenőrzés mértékét. Erről Christophe Castaner belügyminiszter adott tájékoztatást csütörtökön.

Castaner határozottan arra kérte a lakosságot, hogy eszük ágába se jusson pihenésre indulni a kijárási korlátozás alatt, és akit mégis elkapnak, hogy különösebb ok nélkül indul útra, azokat megbüntetik. "Tudom, hogy a bezártság nagy nehézséget okoz a családoknak, de ki kell tartanunk" – mondta csütörtöki rádiónyilatkozatában, hozzátéve, hogy nem a büntetés beszedése, hanem az emberek biztonságának fenntartása a céljuk.

Autópálya Párizs közelében 2020. március 31-én.
Autópálya Párizs közelében 2020. március 31-én.
Fotó: Xavier Laine / Getty Images Hungary

A kijárási korlátozás március 17-i bevezetése óta a francia hatóságok több mint 5,8 millió alkalommal ellenőrizték az utcán tartózkodók kijárási papírjait. Összesen 359 ezer esetben szabtak ki 135 és 1500 euró közé eső bírságot – azok, akiket legalább négyszer érnek a kijárási korlátozás megszegésén, akár 3750 eurós (1,3 millió forint) büntetéssel is sújthatnak, és hat hónap börtönt is kaphatnak extrém esetben.

Franciaországban az ország mérete és a rengeteg lakos miatt nem egyszerre tartják mindenhol a tavaszi szünetet, hanem három zónára osztották az országot, és eltolva indulnak a tanítási szünetek, hogy ne egyszerre álljon le a szabadságra menő szülők miatt az országban az élet.

A koronavírus-járvány kitörése óta Franciaországban 56 989 megbetegedést és 4032 halálos áldozatot regisztráltak.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!