Szervác, Imola
12 °C
18 °C

Németország már négy országból vesz át betegeket, bevetik a hadsereget is

2020.04.02. 12:59

Németországban megközelítette a 78 ezret a fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma 775-ről 931-re emelkedett. Németország ezzel az 5. legfertőzöttebb ország a világon, viszont a halálozási arány tekintetében nagyon jól áll.

A regisztrált fertőzöttek számának duplázódási ideje nagyjából 8 nap. A szövetségi kormány szerint az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének megőrzéséhez a 14 nap körüli szintre kell emelni a duplázódási időt, mert két hét a súlyos betegek átlagos kezelési ideje.

Az utóbbi hetekben 28 ezerről 40 ezerre emelték az intenzív ellátásra alkalmas ágyak számát, ezek közül nagyjából 30 ezer ágyhoz tartozik lélegeztetőgép. A berendezések számát minden lehetséges módszerrel igyekeznek növelni: új gépek beszerzése mellett régi, használatból kivont berendezések felújításával is növelik a kapacitást, és arra számítanak, hogy a következő két hétben valamennyi rászoruló beteget tudnak majd lélegeztetni.

Egyelőre bőven van szabad kapacitás, a 40 ezer intenzív ágyból 15-20 ezer szabad. Így külföldről is fogadnak betegeket. A külügyminisztérium csütörtöki adatai szerint eddig 113 beteg ápolását vették át, 85-öt Franciaországból, 26-ot Olaszországból, 2 beteget pedig Hollandiából szállítottak át. Olaszországi betegek számára további 81 ágyat tartanak fenn, Franciaországból egyelőre további 13 beteget tudnak még fogadni.

Egyúttal a hadsereg, pontosabban 15 ezer katona bevetéséről döntöttek a német járványhelyzetben. Ez elsőre nem tűnik kiemelkedő fontosságú lépésnek, ám Németországban elég érzékeny kérdés a hadsereg bevetése, amihez tényleg csak a legnagyobb vészhelyzetben nyúlnak.

A katonákat péntektől vezényelnék ki a megfelelő helyekre, a feladatuk többek között a védekezésben létfontosságú eszközök védelme, az infrastruktúra fenntartása és járványkórházak felállítása lesz. A védelmi miniszter Annegret Kramp-Karrenbauer arról beszélt az ARD-nek, hogy a munkálatokat nehezíti, hogy a hadseregnek sincs megfelelő mennyiségű védőeszköze.

Ehhez kapcsolódik, hogy több milliárd védőmaszkra lesz szüksége Németországnak a járvány legyőzéséhez Bajorország tartományi miniszterelnöke, Markus Söder szerint. Söder elmondta, hogy ezekre leginkább az egészségügyi dolgozók és az idősek otthonában tartózkodó veszélyeztetett életkorúak miatt lehet szükség. Az ügy kapcsán megszólalt Jens Spahn egészségügyi miniszter is, arra figyelmeztetve, hogy Németországnak fel kellene készülnie, hogy ne külső forrásból, hanem saját kapacitásban előállítva halmozzon fel megfelelő készletet védőfelszerelésekből. Ehhez akár vásárlási garanciát is vállalnának az eszközök előállítását végző cégeknek, méghozzá egészen 2021 végéig.

Hollandiában valamivel több mint ezerrel nőtt a fertőzések száma 24 óra leforgása alatt, jelenleg 13 100-an betegek, és 1173-an hunytak el a járvány okozta fertőzésen az országban. Jelenleg összesen 1147 ember részesül intenzív ápolásban, a férőhelyek száma rohamosan fogyatkozik. Hugo de Jonge egészségügyi miniszter a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy mindent megtesznek a kórházi kapacitások növeléséért, de lehetséges, hogy nemsokára minden intenzív kórházi ágy foglalt lesz.

Belgiumban a korlátozó intézkedések ellenére sem lassul a koronavírus terjedése. Csütörtök reggelre a fertőzések száma 1348-cal nőtt, így már több mint 15 ezer fertőzött van az országban. A belga közegészségügyi szolgálat legfrissebb adatai szerint 183-an haltak meg 24 óra leforgása alatt, így az járványban elhunytak száma 1101 az országban. Amellett, hogy 5376 személyt kórházban ápolnak, a kórházi felvételek száma is rohamosan nő. Emmanuel André, a belga közegészségügyi szolgálat szakértője szerint a korlátozó intézkedésekre továbbra is szükség van, a kórházi férőhelyek biztosítása végett. Hozzátette: „Már gondolkozunk azon, hogy miként lehetne néhány intézkedést felfüggeszteni, de ez semmiképpen sem fog egyik napról a másikra megtörténni.”

Luxemburgban újabb 140 fertőzést regisztráltak egy nap alatt. A valamivel több mint félmillió lakosú nagyhercegségben 2319 fertőzöttet tartanak számon. További öt áldozattal, 29 a járványban elhunytak száma az országban. A vírus terjedésének kezdete óta Luxemburgban körülbelül 20 ezer tesztet hajtottak végre. A kormány a héten a szűrést kiterjesztette az összes egészségügyi dolgozó és minden enyhébb tünetet mutató emberre is.