Harmadik napja csökken az olasz áldozatok száma

2020.04.08. 18:17 Módosítva: 2020.04.08. 20:05

Harmadik napja csökken a 24 óra alatt jelentett új, a koronavírus okozta halálozások száma Olaszországban, ám a többnapos csökkenés után újra emelkedett a fertőzöttek napi esetszáma, miután szerdán 3836 új megbetegedést és 542 új halálos áldozatot regisztráltak az olasz hatóságok.

Ezzel összesen már 139 422 megbetegedést és 17 669 halálos áldozatot jegyeztek fel.

Kedden 3039 új esetet és 604 halálos áldozatot jelentettek. Előtte szombaton volt az első nap a járvány kitörése óta Olaszországban, hogy csökkent az intenzíven fekvő betegek száma, és március 25. óta ekkor került a halálos áldozatok száma először 700 alá. A szerdaival összesen már az egymás utáni ötödik nap, hogy csökkent a betegek száma az olaszországi kórházak intenzív osztályain.

Ranieri Guerra, az Egészségügyi Világszervezet(WHO) igazgató-helyettese a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a járványgörbe nagyon lassú lefelé ívelése nem jelenti a fertőzés megszűnését. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek létezése azt bizonyítja, hogy „széles a nem azonosított, tünetmentes pozitívak száma” – idézi Guerrát az MTI.

Kedden arról tájékoztatott Domenico Arcuri, a római kormány rendkívüli járványügyi biztosa, hogy alaptalan az optimizmus a fertőzés alakulásával kapcsolatban, és egyelőre megjósolhatatlan, mikor oldják fel a kijárási tilalmat, és még hosszú hetekig tartó átmeneti időszak vár az olaszokra, ami alatt nem terveznek enyhítést.

A járvány miatt lezárták az olasz kikötőket a menekülthajók előtt

Az olaszországi kikötők nem biztosítanak megfelelő egészségbiztonsági körülményeket a menekültekkel érkező civilhajók fogadására az olasz kormány szerdán közzétett új rendelete szerint, amely az új típusú koronavírus-járvány miatt véget vetett a korábban követett „nyitott kikötők” politikának. A minisztériumok azzal indokolták a kikötés megtagadását, hogy jelenleg az olaszországi kikötők nem számítanak biztonságosnak. A rendelkezés hangsúlyozza, hogy a járvány teremtette egészségügyi vészhelyzet miatt nem garantált a Hamburgi Egyezmény előírta fuvarozási és kikötési biztonság. Ugyanerre hivatkozva korábban az olasz és külföldi turistahajók előtt is lezárták az olaszországi kikötőket.

A belügyminisztérium, külügyminisztérium, a közlekedési-infrastrukturális minisztérium, valamint az egészségügyi tárca közös rendelkezése az Alan Kurdi nevű hajónak válaszolt, amely 145 személlyel a fedélzetén kikötési engedélyt kért Rómától. A német Sea-Eye nem kormányzati szervezet (NGO) hajója Líbiánál vette fedélzetére a menekültcsoportot, majd elindult az olaszországi partok felé. A hajó kapcsán, amely még nem érkezett meg olasz felségvizekre, Róma közölte, hogy Németország felel érte és a Líbia partjai előtt fedélzetére vett 150 menekültért.