Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Észak-koreai diplomata volt, most dél-koreai képviselő lett

000 1QM5F2
2020.04.16. 08:34
Tae Jongho egykoron Észak-Korea brit nagykövethelyettese volt, most Szöulban nyert választást. Ellenzékiként indult, a választást nagy többséggel Mun Dzsein elnök demokrata pártja nyerte.

Egy korábban magas rangú észak-koreai diplomataként szolgáló menekült is parlamenti mandátumot nyert a dél-koreai választásokon – írja a BBC. Tae Jongho az első észak-koreai, akinek ez sikerült.

A férfi korábban Phenjan londoni nagykövet-helyettese volt, de 2016-ban „csalódott” a rendszerben, és családjával együtt menedéket kért.

Mint azt korábban az előrejelzések már megmutatták, a szerdai dél-koreai választáson Mun Dzsein elnök demokrata pártja és szövetségese, a Platform Párt nagy többséggel nyert, 163 helyet szerzett a 300 fős nemzetgyűlésben,.

Tae Jongho  az ellenzéki Egységes Jövő Párt jelöltjeként indult a főváros Szöul egyik választókörzetében, a világhódító koreai zenei műfajjal, a Gangnammal azonos nevű körzetben.

Bár a kormánypárt amúgy simán győzött a választáson, Gangnamban 58,4 százalékkal az ellenzéki jelölt nyert, aki győzelme után elsírta magát. Mint mondta, reméli, hogy

a története üzenet az észak-koreai elitnek arról, hogy mi történhet, ha valaki hátat fordít a rezsimnek.

A parlamenti választáson rekordmagas, 66,2 százalékos volt a részvételi arány, annak ellenére, hogy a járvány miatt fokozott higiéniás előírások és rendkívüli körülmények mellett zajlott a szavazás.

Dél-Korea egy időben a járvány egyik gócpontja volt, de a magas esetszám ellenére az országban alacsonyan tudták tartani a halálos áldozatok számát, cikkünk írásai idején 10 613 fertőzött ellenére csak 229 halálos áldozat volt.

A moderált járványterjedés azért is nagy siker, mert Dél-Korea a világ egyik legsűrűbben lakott országa. Területe éppen akkora, mint Magyarországé, de ötször többen laknak az országban. Ha ehhez figyelembe vesszük, hogy az ország kétharmada egy sziklás magashegység, akkor voltaképpen a lakott területeken 15-ször annyian élnek, mint itthon, amit úgy kell elképzelni, hogy nemcsak Szöul, de szinte az egész lakott terület egy összefüggő paneltenger.

(Borítókép:  Thae Jong-ho Fotó:  Ed JONES / AFP)