Fülöp, Evelin
EUR 396,00 Ft
USD 370,63 Ft
13 °C
27 °C

Két évvel halasztanák el a lengyel elnökválasztást a járvány miatt

2020.04.16. 08:04

A lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt alkotmánymódosítást kezdeményezett szerdán este, hogy halasszák el két évvel a május 10-ére kiírt elnökválasztást a koronavírus-járványa miatt. Ezáltal Andrzej Duda elnök hivatali ideje az alkotmány szerint öt évről hétre nőne.

Két héttel ezelőtt Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke egy interjúban még arról beszélt, hogy nincs alkotmányos lehetőség az elnökválasztás elhalasztására, a szavazás nem sokkal korábban javasolt, levélben történő lebonyolítása teljesen biztonságos az állampolgárok egészségére nézve. Nem állnak fenn olyan körülmények, amelyek miatt indokolt lenne a választás elhalasztását lehetővé tevő szükségállapot kihirdetése - mondta. Azzal kapcsolatban, hogy az ellenzék a választást jövőre akarja halasztani, azt mondta: a járvány miatt világszerte, így Lengyelországban is súlyos gazdasági válság várható, amellyel egy év múlva feltehetőleg fájdalmas harcot kell vívni. A helyzet egyéb lehetséges megoldásaként Kaczynski az alkotmány olyan módosítását említette, amely nem egy, hanem több évvel hosszabbítaná meg a jelenlegi államfő megbízatását.

A Reuters hírügynökség szerint nem lehet tudni, hogy a szerda este benyújtott alkotmánymódosítási javaslatot megszavazná-e a parlament. A kormánykoalíciónak abszolút többsége van a törvényhozásban, de nincs meg az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados aránya.

Lengyelországban eddig 7582 koronavírusos esetet regisztráltak, és 286 áldozata volt a járványnak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás