Legalább hétezren haltak meg a koronavírus miatt amerikai idősotthonokban

2020.04.18. 12:09

 A Nem York Times cikke szerint több mint 4100 amerikai idősotthonban és hosszútávú ellátást biztosító intézményben jelent meg az új koronavírus, és legalább hétezer bennlakó halt meg a fertőzés miatt. 

Az idősotthonok kifejezetten veszélyeztetett terepnek számítanak, mert az idősek immunrendszerük gyengesége miatt a magas kockázati csoportba tartoznak, és nagyobb a fertőzés veszélye, ha sokan élnek összezárva egy helyen.

Márciusban az amerikai hatóságok új ajánlásokat fogalmaztak meg az ország több mint 15 ezer idősotthonának. Az intézkedések között van az étkezőkre vonatkozó szabályok szigorítása, a társas összejövetelek felfüggesztése és a létesítményekbe érkezők testhőmérsékletének kötelező ellenőrzése.

A The New York Times azonban arról számolt be, hogy az óvintézkedéseket sokszor nem tartják be, vagy ha mégis, akkor az intézmények dolgozói akaratlanul is behurcolhatják a fertőzést az otthonokba.

Az Egyesült Államokban 706 779 fertőzöttje és 37 079 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

Sok európai országban is magas az új koronavírusos-megbetegedések halálozási rátája az idősotthonokban. Magyarországon is több idősotthon is érintett, Müller Cecília az operatív törzs szombati tájékoztatóján azt mondta, hogy 386 idősotthonban gondozott idős és 45 dolgozó kapta el a koronavírust