Éhhalál fenyegeti a thaiföldi elefántokat

2020.04.18. 18:53

Akár ezer háziasított elefánt éhezhet Thaiföldön, mert munka nélkül maradtak, és a gazdáik nem tudják őket etetni - írta meg a Sky News.

Az országban a világjárvány miatt teljesen megszűnt a turizmus, és bajba kerültek azok az elefánthajcsárok és parkok, akik abból éltek, hogy a turistákat vitették az állatukkal. A turisták egy része ráadásul Kínából jött, így bizonyos parkok számáramár februárban elapadt a pénzforrás. 

2020-04-06T000000Z 630747332 RC2VYF9O8GSM RTRMADP 3 HEALTH-CORON
Fotó: Soe Zeya Tun / Reuters

Az elefánton lovagoltatás egyébként nem egy állatbarát biznisz, de a bevétel nélkül maradt tulajdonosoknak és elefántparkoknak szinte lehetetlenné vált, hogy fizessék a gondozókat, illetve hogy elég élelmet biztosítanak számukra, mivel a takarmányuk több százezer forintba is kerülhet havonta. Ráadásul nem csak az elefántokat dolgoztatók, hanem a "nyugdíjas" elefántokat tartó parkok is nehéz helyzetbe kerültek, mert őket is a látogatók tartották el.

Thaiföldön körülbelül 4000 elefántot tartanak ilyen célra, de a munkátlan elefántokkal most nem nagyon lehet mit kezdeni. Vannak olyan elefántparkok, ahol egyszerűen hagyják őket, hadd lődörögjenek egész nap, de a Sky News szerint olyan helyek is vannak, ahol egész napra kikötik az állatokat. Az állatok jó részét viszont az éhenhalás és az utcára kerülés fenyegeti.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.