Ausztrália is sürgeti az új koronavírus kínai kitörésének független vizsgálatát

2020-04-14T133604Z 1905177445 RC2D4G9REJOK RTRMADP 3 HEALTH-CORO
2020.04.19. 11:56

Marise Payne ausztrál külügyminiszter független felülvizsgálatot sürget a koronavírus-járvány kínai kitörésének körülményeiről.

Az ausztrál külügyminiszter az ABC televíziós társaságnak adott interjújában azt mondta, meg kell vizsgálni, Kína hogyan kezelte a koronavírus-járványt Vuhanban december elején, amikor a vírus először megjelent.  Payne ezzel csatlakozik Mike Pompeo amerikai külügyminiszterhez, aki szerint Kínának és a WHO-nak megvoltak az adatai a járványról, ám ezeket nem hozták a nemzetközi közösség tudomására.

"Ismernünk kell a vírus eredetével kapcsolatos részleteket, és ezeket csak egy független, átlátható vizsgálat tudja kideríteni" - szögezte le Payne.

A külügyminiszter egyben bírálta az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), az ausztrál kormány ugyanis egyetért Trump kétségeivel azzal kapcsolatban, ahogy a WHO a világjárványra reagált. A független vizsgálatot sem a WHO-tól várja, mert mint elmondta,

"Az olyan lenne, mintha egy személyben lenne vadász és vadőr".

Greg Hunt ausztrál egészségügyi miniszter arra emlékeztetett, hogy Ausztrália azért tudta a járványt megfékezni, mert február 1-én lezárta a határait a Kínából érkezők előtt a WHO javaslata ellenére.

Ausztráliában április 19-én összesen 6600 fertőzöttet regisztráltak, és eddig 70 halálos áldozatot követelt a Covid-19.

(MTI) (CNN)

Kapcsolódó

Amerika válaszokat vár Kínától vírusügyben, beleértve a vuhani virológiai labor szerepét is

Mike Pompeo külügyminiszter egy interjúban sürgette Kínát, hogy nyissa meg Vuhant a világ előtt, információkat és átláthatóságot követelt.

(Borítókép: Arcmaszkos emberek Vuhanban, a koronavírus-járvány kiindulási gócpontjában, miután feloldották a kijárási tilalmat 2020. április 14-én. Fotó: Aly Song / Reuters)