Hárommillió fölött a koronavírusos fertőzöttek száma a világon

GettyImages-1217637185
2020.04.27. 18:59

Továbbra sem lassul az új típusú koronavírus terjedésének sebessége a világban, a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint már igazoltan több mint 3 millió embert fertőzött meg világszerte. A Kínából, még 2019 decemberében induló járvány első eseteit január 10-én regisztrálták hivatalosan, majd 75 nap kellett, hogy a fertőzöttek száma elérje a félmilliót. Azóta a világ legtöbb országát elérte a fertőzés, és bár Európában a legtöbb nagy gócpontban – Olaszország, Spanyolország, Franciaország – lassul a terjedés, világszerte még mindig gyorsul a járvány terjedése.

2 millióról 2,5 millió fertőzöttig hat nap alatt jutott el a járvány, az újabb félmillió fertőzötthöz is nagyjából ennyi kellett, április 27-re érte el a 3 milliót a globális szám, tehát globálisan még nem sikerült eléggé lassítani a terjedést.

A 3 millió fertőzöttből több mint 200 ezer beteg meghalt, és már közel 850 ezer gyógyult van világszerte, így a hárommillió regisztrált eset több mint harmada lezártnak számít. Ugyanakkor az aktív esetszám továbbra is gyors tempóban emelkedik.

A legsúlyosabban érintett terület továbbra is az Egyesült Államok, ahol megközelítette az egymilliót a fertőzöttek száma, míg a koronavírus miatti áldozatoké meghaladta az 55 ezret. Európában Spanyolországban van a legtöbb regisztrált fertőzött – több mint 220 ezer. A legtöbb európai országban tapasztalt, a kijárási korlátozásoknak köszönhető lassulás miatt ugyanakkor egyre több ország jelentette be, hogy megkezdik az intézkedések enyhítését.

Magyarországot március 4-én érte el a járvány, azóta 2500 embert fertőzött meg, az áldozatok száma a Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnapi tájékoztatása szerint 272. A hatóságok 485 gyógyult esetet jegyeztek fel, és az április 26-i közlésig összesen 63 505 tesztet végeztek el.

(Borítókép: Koronavírussal fertőzött betegeket szállítanak egy speciális busszal New Yorkban 2020. április 6-án. Fotó: John Moore / Getty Images)