Ferenc
11 °C
30 °C

Elhúzott Biden Trump elől az elnökválasztáson egy felmérés szerint

2020.04.28. 18:06

Hat hónappal az amerikai elnökválasztás előtt a demokraták várható elnökjelöltje, Joe Biden jelentős előnnyel vezet az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump elnök előtt egy új országos felmérés szerint, írja az MTI.

A USAToday című lap és a bostoni Suffolk Egyetem politológiai kutatásokkal foglalkozó intézete csinálta a felmérést, aminek eredménye szerint

Biden 50:40 százalékos arányban vezet országosan.

A megkérdezettek kilenc százaléka még nem döntötte el, kire voksol a novemberi elnökválasztáson. 

A felmérés szerint a republikánusok körében szilárd Trump támogatottsága, de a független választóknak csak 31 százaléka szavazna rá. A férfiak 46 százaléka Trump, a nők 53 százléka pedig Biden mellett döntene.

Az április 21-26 között készített és hétfőn este nyilvánosságra hozott felmérés eredményei elemzők szerint érzékeltetik Trump megítélését a koronavírus-járvány idején, és vitatott tevékenysége befolyásolhatja, hogy kire voksolnak az amerikaiak a novemberi elnökválasztáson.

Több más felmérés is készült az elmúlt napokban. Például:

  • CNN: Biden 53:42 arányban vezet;
  • NBC és The Wall Street Journal: Biden 49-40 arányban vezet;
  • a connecticuti Quinnipiac Egyetem: Biden 49-41 arányban vezet;
  • Egyedül a Fox közvélemény-kutatása szerint van holtverseny a két politikus között: mindketten 42 százalékon állnak náluk.
Kapcsolódó

USA: a koronavírus az elnökválasztási kampányt is megfertőzte

De sem az elnök, sem a demokraták nem állítják le a több ezres kampányrendezvényeket. Trump karanténba vonult republikánusokkal érintkezett az utóbbi napokban.