Május közepétől kinyitnak a mozik és a színházak Csehországban

2020.05.01. 09:42

Május 11-től hivatalosan is kinyithatnak a mozik és színházak Csehországban, írja az Expats Cz. A közönség maximális létszámát 100 főben állították meg, de a fesztiválok nagy része Magyarországhoz hasonlóan elmarad. Csehországban 100 főig visszatérhet a kulturális-, sport- és közösségi élet hamarosan.

Az enyhítés két héttel korábban jött, mint várták, és a maximális létszám nem csak a nagyobb publikus rendezvényekre vonatkozik, hanem esküvőkre és templomi szertartásokra is. Jelenleg 10 fős találkozókat engedélyez csak a kormány.

Május 1-től a zenészek és színészek akár maszk nélkül is felléphetnek, de bizonyítaniuk kell, hogy a fellépés napját megelőző négy napon belül végeztek rajtuk koronatesztet, amelynek negatív lett az eredménye. Filmforgatások esetén legalább egy tesztet kell végezni az embereken kéthetente.

Nem csak a mozik és színházak nyithatnak meg, hanem szinte minden, beleértve a plázák boltjait, az éttermek teraszait, a múzeumokat, galériákat, várakat és kültéri sporthelyszíneket, de a sportcsarnokok is kinyithatnak május 11-től.

Azt viszont leszögezték, hogy több ezres zenei fesztiválokra idén nyáron nem lesz lehetőség.

Viszont Lubomir Zaoralek kulturális miniszter azt ajánlotta a szervezőknek, hogy az elmaradt fesztiválok belépőinek árát ne adják vissza, hanem vócsert adjanak helyette a jövő évi eseményre, ahogy azzal többek között a Budapest Park, Ozora vagy éppen a Bánkitó Fesztivál is próbálkozik. Mindezt úgy, hogy május elején még mindig nem történt semmilyen hivatalos iránymutatás a magyar kormány részéről az iparág felé, ezért a hazai szervezők teljesen magukra hagyva próbálják átvészelni a kieső tavaszi-nyári szezont.  • Hírek
  • Személyi kölcsön