Lassan visszatér a normális élet Európába

000 1QZ78O
2020.05.06. 22:06

Európa számos országában vezetnek be enyhítéseket a koronavírus-járvány miatt hozott korábbi korlátozó intézkedések után.

  • Németországban ismét szervezhetnek közös programot különböző háztartásban élő emberek és megnyithat valamennyi üzlet.
  • Ausztriában tovább csökkent az aktív koronavírusos betegek száma; szerdán az egészségügyi minisztérium jelentése szerint 1437 beteget tartottak nyilván, írja az MTI. Az enyhítések részeként hétfőtől ismét lehet látogatni az idősotthonok, illetve az ápolási otthonok lakóit. A látogatóknak előzetesen időpontot kell egyeztetniük, és csak egy meghatározott ideig maradhatnak. A találkozás lehetőség szerint a szabadban történik, a látogatók csak egyenként érkezhetnek, szájmaszkot kell viselniük; és hat év alatti gyermeket csak kivételes indokkal vihetnek magukkal.
  • Szerbiában véget ért az 52 napig tartó szükségállapot, amelynek ideje alatt éjszakai és hétvégi kijárási tilalom volt érvényben. Megnyithattak az üzletek, a bevásárlóközpontok és a vendéglátóhelyek, de mindenhol kötelező a maszk és a kesztyű viselése, a kétméteres távolság betartása, és a létesítmény méretétől függően csak meghatározott számú ember tartózkodhat benn egyszerre. A tömegközlekedés is megindult, de csak minden második ülőhelyet használhatják az utasok, illetve az állóhelyek között is meg kell lennie a két méternek. Az óvodák hétfőtől újra működnek, de arra kérték a szülőket, hogy ha nem elengedhetetlenül szükséges, akkor ne vigyék be a gyerekeket, az iskolák viszont nem nyitnak már ki ebben a tanévben.
  • Belgiumban május 11-én valamennyi bolt és üzlet újra kinyithat a társadalmi távolságtartás szabályainak szigorú betartásával. A kisebb kereskedelmi helyiségekben egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat és fél óránál nem többet. A fodrászatok, piacok, vendéglátóipari helyiségek továbbra is zárva maradnak. A maszkviselés az utcán és a boltokban továbbra is ajánlott marad, repülőtereken és a tömegközlekedési eszközökön kötelező. A társasági élet újra felélénkülhet, a legfeljebb négyfős látogatásokat újra engedélyezik. 
  • Hollandiában a következő négy hónap folyamán fokozatosan visszatérnek a régi kerékvágásba, és csak akkor vezetik újra be a korlátozásokat, ha a vírus elkezdene gyorsabb ütemben terjedni. A társadalmi távolságtartás érvényben marad, a kormány csak szeptembertől elejétől fogja feloldani a nagyobb lélekszámra tervezett rendezvények tilalmát, a szaunák, szexklubok, kaszinók és sportklubok is csak ősztől nyithatnak meg újra. Maszk viselése jövő héttől Hollandiában is kötelező lesz a tömegközlekedési eszközökön.
  • Franciaországban az elmúlt 24 órában 278-cal 25 809-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az előző napi 330 után, de a kórházakban hetek óta fokozatosan csökken a betegszám, ezért országszerte folytatódott a felkészülés az általános karantén jövő heti feloldására. Jövő héten a franciák már igazolás nélküli is elhagyhatják az otthonaikat, de június 2-ig csak a lakóhelyük körüli 100 kilométeres körzetben mozoghatnak. A vendéglátóiparon kívül a kereskedelmi egységek megnyithatnak, de a mozik, színházak, koncerttermek továbbra is zárva maradnak, ahogy a parkok, játszóterek, sportlétesítmények, tengerpartok, strandok és az uszodák is, gyülekezni pedig csak 10 főig lesz engedélyezett. A kormány június elejétől reméli tovább enyhítések engedélyezését.

(Borítókép: Sorban álló vásárlók bécsben 2020. május 4-én. Fotó: Joe Klamar / AFP)