Napi 11 ezer fertőzött Oroszországban, mégis lazítanak a szabályokon

2020.05.12. 10:26 Módosítva: 2020.05.12. 11:49

Tűz ütött ki a a szentpétervári Szent György Kórház hatodik emeletén, öt beteg vesztette életét – írja a BBC. Mind az öten Covid-19-cel feküdtek a kórházban, és lélegeztetőgépen voltak. A tűz pont egy ilyen eszköz miatt üthetett ki, mikor az a hosszas terhelés után rövidzárlatos lett.

A tűzoltók már megfékezték a tüzet, és 150 embert evakuáltak. A sérültek számát még nem tudni. 

A lélegeztetőgépek működési határait feszegetjük. Az előzetes jelek alapján az egyik túlterhelődött és kigyulladt, ez lehetett az oka

– mondta el egy névtelen, a város vészhelyzeti osztályán dolgozó munkás az Interfax hírügynökségnek.

Szombaton egy moszkvai kórházban ütött ki hasonló tűz, ott egy beteg vesztette életét. Az MTI szerint ott is egy lélegeztetőgép gyulladt ki, amit ugyanúgy a Rosztyeh orosz hadiipari holdinghoz tartozó Ragyioleketronnije Tyehnologii (KRET) konszernnél gyártottak, mint a Szentpéterváron lángra kapott gépet. A KRET az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium egyetlen belföldi lélegeztetőgép-beszállítója, amelytől 5700 ilyen készüléket rendeltek meg.

Hétfő hajnalban egy illegális idősotthon gyulladt ki, ott tizenegy ápolt halt meg.

Szentpétervár az orosz fertőzések harmadik legnagyobb gócpontja. Eddig 7700 fertőzöttet és 56 halálos áldozatot regisztráltak. A 4,9 milliós népességű városban 5483 kórházi ágy áll a Covid-19-es betegek rendelkezésére. Oroszország a harmadik legtöbb fertőzöttel rendelkező ország, hétfőn 11 656 új beteget regisztráltak, eddig összesen több mint 230 ezren fertőződtek meg. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn jelentette be, hogy feloldja a hat hete bevezetett kényszerszabadságot, miközben a karanténszabályok fokozatos feloldását az egyes régiókra bízta – írja az MTI. Emellett meghirdetett egy sor szociális és a vállalatok terheit enyhítő rendelkezést is.

Moszkvában kedden újraindultak a Covid-19-járvány miatt leállított ipari vállalatok építkezések, miközben a főváros közterületein kötelező kesztyű- és maszkviseletet vezettek be. A kötelező házi karantén előírásai a hónap végéig maradnak érvényben.

Ezeknek megfelelően a közlekedési eszközöket igénybe venni csakis előzetesen igényelt digitális igazolványokkal lehet, elsősorban azoknak, akiknek engedéllyel működő munkahelyük van. Lakásukat az emberek a munkán kívül továbbra is többnyire akkor hagyhatják el, ha bevásárolni vagy orvoshoz mennek.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a hétfői adatok alapján azt mondta, hogy Oroszországban a halálozási ráta kevesebb, mint egyhetede a világátlagnak. Ezt azzal magyarázta, hogy a fertőzöttek körében 25-ről 20,6 százalékra sikerült csökkenteni a tüdőgyulladásos esetek arányát, a megfertőződés és a kórházba szállítás közötti idő az egykilencedére, fertőzés terjedésének sebessége pedig a korábbi 2,6 részére csökkent.

11 régió kezdheti meg a karanténintézkedések fokozatos lazítását, mert náluk a reprodukciós ráta (azoknak a személyeknek a száma, akiknek egy Covid-beteg továbbadta a fertőzést a karanténba zárása előtt) 1 vagy kevesebb. További 22 régió is hozzákezdhetne enyhíteni a szigorításokat, ők azonban nem felelnek meg két másik feltételnek: nem szabad a kórházi ágyállományuk fele és esetükben a szűrések aránya nem éri el 100 ezer lakosra eső 70-et.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport