Boris Johnson kijárási korlátozást szegő főtanácsadója nem bánta meg, amit tett

2020.05.25. 18:03 Módosítva: 2020.05.25. 18:27

Dominic Cummings, Boris Johnson főtanácsadója sajtótájékoztatót tartott hétfő délután, miután kiderült, hogy megszegte a brit kijárási korlátozásokat. Cummings még márciusban sietősen távozott a miniszterelnöki hivatalból, amikor megtudta, hogy Boris Johnsont megfertőzte a koronavírus. Ezek után a kijárási korlátozásokat megszegve ötszáz kilométert utazott Durnhambe, ahol a szülei és unokahúga is lakik. Mindezt úgy, hogy nála és a feleségénél ekkor már koronavírus tünetei jelentkeztek. Azt mondta, azért utazott Durnhambe a rokonokhoz, mert nem tudta, hogy mi lesz a gyerekével, ha vele és a felségével történik valami. 

A hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a körülményeket figyelembe véve nem bánta meg, amit tett. Szerinte észszerű döntést hozott, hogy a családjával egy elszigeteltnek mondható házban húzza meg magát. A szüleitől távol tartotta magát a durnhami tartózkodása során. 

„Tisztában vagyok azzal, hogy sok millió ember szenvedte meg a koronavírus-járványt, és ezrek haltak meg. Korábban ki kellett volna állnom, és beszélni a történtekről” – mondta.

A botrány kirobbanása után a durnhami rendőrség közleményt adott ki, ebből kiderült, hogy április elsején beszéltek Cummings édesapjával, aki elmondta nekik, hogy a fia és családja az ingatlanuk egy részében izolálta magát. 

Később Boris Johnson brit miniszterelnök a védelmébe vette tanácsadóját, mondván, hogy Cummings észszerűen viselkedett, amikor az utazást választotta. A megosztó főtanácsadó életútjáról korábban ebben a cikkünkben írtunk. 

Júniusban nyitnak a boltok 

Június közepén kinyithatnak Nagy-Britanniában a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok - jelentette be hétfőn a brit kormányfő.

Boris Johnson, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta hétfő este a Downing Streeten, elmondta: a koronavírus-járvány megfékezését célzó, március végén elrendelt korlátozások további fokozatos enyhítésének jegyében június 1-jétől, jövő hétfőtől először a szabadtéri piacok nyithatnak ki ismét, valamint azok az autókereskedések, amelyeknek van megfelelő szabadtéri bemutatóterük.

Két héttel később, június 15-én a nagyáruházaktól a kisboltokig az összes olyan üzlet is kinyithat, amely nem alapvető közszükségleti cikkeket árusít. (MTI)