16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Kamion hajtott a tüntetők közé, kirángatták és összeverték a sofőrt

2020-06-01T012059Z 2115802701 RC210H90RZ3V RTRMADP 3 MINNEAPOLIS
2020.06.01. 07:27

Egy tartálykocsis kamion hajtott fel az egyik minneapolisi autópályára, ahol több ezren tüntettek békésen a múlt vasárnap, rendőri intézkedés közben megölt George Floyd miatt - írja a Reuters.  

Ahogy az a videófelvételen is látszik, a tüntetők - miután a jármű közéjük ment - megpróbálták megállítani a kamiont, amely folyamatosan dudált. Futva rohantak mellette, voltak, akik a jármű "orrára" másztak fel. Végül megállásra kényszerítették a sofőrt, akit kirángattak a kamionjából és összevertek. 

A híradások szerint az incidensben a tüntetők nem sérültek meg, de a kamion sofőrje igen. Bár kis híján meglincselték őt a dühős tüntetők, a hírek szerint életveszélyes sérülések nélkül került kórházba, merthogy időközben a rendőrök közbe léptek és kiszabadították a férfi a tüntetők kezei közül. (A felvételeken egyébként az látszik, hogy a tüntetők többsége békés, sokan megpróbálták megakadályozni, hogy a kevésbé békés tüntetők agyonverjék a sofőrt.)

A rendőrök őrizetbe vették a kamion sofőrjét. Egyelőre nem tudni, miért hajtott a tömegbe.

A videók szerint a kamionon a Kenan Advantage Group felirat állt. Az ohioi székhelyű vállalat közleményt adott ki. Ebben azt írták, hogy tájékoztatták őket az incidensről, amibe belekeveredett egy minneapolisi alvállalkozójuk, és mindenben együttműködnek a nyomozó hatóságokkal. 

Washingtonban helyi idő szerint este 11 órától kijárási tilalom lépett volna érvénybe, ám nem sokkal előtte a Fehér Ház melletti utcákban már több mint ezren gyűltek össze és gyújtogatni kezdtek - írja az MTI. A tüntetők több helyen is felszedték, gúlákba állították, majd meggyújtották a műanyagból készült útakadályokat. Az egyik utcában amerikai zászlót hajítottak az égő műanyagkockákra, s felgyújtották a Fehér Ház előtti park oldalán elhelyezett mobilvécéket is.

Ez idő alatt a Fehér Házban tartózkodott az amerikai elnök és a családja is.

Trumpot egy bunkerba menekítették

Az AP amerikai hírügynökség, egy neve elhallgatását kérő titkosszolgálati munkatársra hivatkozva azt jelentette, hogy Donald Trumpot a péntek esti zavargásokkor rövid időre egy olyan földalatti bunkerba kísérték, amely terrortámadások esetén hivatott védelmet biztosítani a mindenkori elnöknek, ezt azonban egyetlen más médium sem erősítette meg. Arra nem tért ki az AP, hogy a bunkerban volt-e Trump családja is.

Judd Deere, a Fehér Ház egyik szóvivője hétfőre virradóra újságíróknak csak annyit mondott: "soha nem kommentálnak biztonsági kérdéseket és döntéseket".

Washingtonban azonban nem csak a Fehér Ház körül gyújtogattak hétfőre virradóra, hanem a város áruházakkal, élelmiszerboltokkal, lakóházakkal teli északnyugati negyedében is. Muriel Bowser polgármester, aki maga is afroamerikai, vasárnap délután a Nemzeti Gárdától kért erősítést a rendőrök munkájának megsegítésére.

Az igazságügyi minisztérium a Nemzeti Gárda katonáit a kábítószerellenes hivatal (DEA) és a különleges rendőrségi biztonsági szolgálat munkatársaival erősítette meg, vasárnap este pedig Ryan McCarthy, a védelmi minisztérium államtitkára további 1200 katonát rendelt az utcákra a zavargók megfékezésére.

A kijárási tilalom ellenére több amerikai nagyvárosban - köztük például New Yorkban, Philadelphiában, Atlantában, Chicagóban, Denverben, Minneapolisban vagy Los Angelesben is - folytatódtak a zavargások vasárnap éjjel. Helyi sajtójelentések szerint országszerte több mint 4000 embert vettek őrizetbe.

A letartóztatott Tüntetők között volt New York polgármestere, Bill de Blasio lánya is.

Az Egyesült Államok több nagyvárosában zajlottak megmozdulások az elmúlt napokban, amelyek kiváltó oka az volt, hogy egy hete egy férfi meghalt a durva rendőri intézkedés után.

Az afroamerikai George Floydot egy igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, majd egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, később pedig a kórházba szállítás közben meghalt. A minneapolisi rendőrség pénteken bejelentette: gyilkosság vádjával őrizetbe vették Derek Chauvint, azt a rendőrt, aki Floyd nyakára térdelt.

(Borítókép: Elfogják a rendőrök a kamion sofőrjét, aki a tüntetők közé hajtott 2020. május 31-én. Fotó: Eric Miller / Reuters)  • Hírek
  • Hírek