16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Több egyházi vezető is bírálta Trumpot, akinek egy Bibliával pózolós fotózásához könnygázzal oszlatták a tüntetőket

2020-06-01T232314Z 1310997947 RC2N0H92WFQL RTRMADP 3 MINNEAPOLIS
2020.06.02. 10:34 Módosítva: 2020.06.02. 10:50

Mariann Edgar Budde, a washingtoni episzkopális egyházmegye püspöke bírálta Donald Trump amerikai elnököt, aki a Fehér Ház közelében lévő Szent János-templom előtt fotózkodott a Bibliával, miközben a rendőrök könnygázzal tartották távol a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen tüntetőket a környéktől, írja az MTI.

Trump a Fehér Házból sétált át a Szent János-templomhoz egy fotózás kedvéért hétfőn. A templomot a 19. század eleje óta rendszeresen felkeresték az amerikai vezetők.

Budde azt mondta, a televízióból értesült az elnöki látogatásról. "Fel vagyok dúlva" - mondta a püspök. Az elnök nem imádkozott, amikor felkereste a Szent János-templomot, és nem tett említést országunk gyötrő problémáiról - mondta a CNN hírtelevízió által megkérdezett egyházi vezető, utalva arra, hogy az Egyesült Államokban tömeges megmozdulások zajlanak, miután egy afroamerikai férfi, George Floyd a napokban életét vesztette egy durva rendőri intézkedés nyomán Minneapolisban.

"Fogta a hagyományainkban szent szerepet betöltő jelképeket, és úgy állt ott az imaház előtt, mintha azt várta volna, hogy ünnepelni fogják"

- mondta Budde. "Nem tudtam mit csinálni, fel kellett szólalnom ellene" - magyarázta, miután közzétette véleményét a történtekről a Twitteren. A püspök szerint az ország mélyebb sebeire kellene koncentrálni a rasszizmus miatti országos tüntetések közepette.

Budde, aki korábban 18 éven át Minneapolisban szolgált, arról is beszélt, hogy a templomot váratlanul érte az elnöki látogatás, amely semmibe vette, hogy ezt a szent helyet szent célokra szokás használni.

Michael Curry, az amerikai episzkopális egyház első fekete vezetője közleményében elítélte, hogy Trump politikai célokra használta fel a Szent János-templomot és a Bibliát.

"Tette mindezt olyan időben, amikor országunkban nagy a fájdalom és a szenvedés, cselekedetei pedig sem a javunkat, sem a gyógyulásunkat nem szolgálták"

- mondta.

Greg Brewer, a közép-floridai episzkopális püspökség vezetője a Twitteren azt írta, megrendülve látta, hogy a templomhoz közeli Lafayette parkban tüntetőket könnygázzal oszlatták fel azért, hogy az elnök a Szent János-templom előtt tetszelegjen egy Bibliával a kezében. Brewer istenkáromlásnak nevezte a történteket.

Andrew Cuomo New York-i kormányzó is bírálta a fotózás érdekében bevetett rendőri erőszakot, szégyenletesnek nevezve azt.

Trump hétfőn azt mondta: szükség esetén a katonaságot fogja bevetni a tüntetések megfékezésére. Az elnököt felbosszantotta, hogy a sajtóban úgy ábrázolták, mint aki földalatti bunkerében várja a washingtoni megmozdulások végét. Egy névtelenül nyilatkozó forrás szerint Trump azt mondta bizalmasainak, a Fehér Házon kívül akar mutatkozni, és ennek a tervnek a részeként kereste fel a Szent János-templomot.

(Borítókép: Tom Brenner / Reuters)  • Hírek
  • Bankszámla