Rasszista megjegyzést tett a fekete futó lelövése után gyilkosa

2020.06.05. 08:40

Rasszista megjegyzést tett a gyilkosság után az a georgiai férfi, aki a Georgia állambeli Brunswickben lelőtte a huszonöt éves fekete sportolót, Ahmaud Arberyt még február 23-án, mondta egy állami különleges ügynök a BBC szerint a férfi és a másik két vádlott előzetes meghallgatásán. A bíró szerint mindhárom férfi ellen gyilkossági vád alapján folytatódhat az eljárás.

Tüntetők gyülekeztek a bíróság épülete előtt. A rendőri intézkedés közben meggyilkolt George Floyd halála miatt kirobbant tiltakozásokon túl Arbery ügyében is igazságot követelnek a tüntetők.

Mint korábban írtuk, Arbery kocogni indult Brunswick kertvárosi részén, ahol az egyik ház kertjében álló fehér férfi, kiabálni kezdett utána, majd fiával együtt megragadtak egy magnumot és egy shotgunt, beugrottak pickupjukba, és Arbery nyomába eredtek, azt kiabálva, hogy „Álljon meg, beszélni akarunk magával!” Mikor végül utolérték a menekülő férfit, aki semmilyen rendőrségi jelentés szerint nem adta jelét, hogy fegyver lenne nála, dulakodás kezdődött, majd az exrendőr Gregory McMichael fia, Travis agyonlőtte Arberyt.

Travis McMichael és Gregory McMichael
Travis McMichael és Gregory McMichael
Fotó: reuters

A harmadik vádlott az a férfi, William Bryan, aki pickupjával szintén Arbery után hajtott, és ő készítette azt a félperces videót is, amin látszottak az utolsó pillanatok. A boncolás később megállapította, hogy két lövés is a mellkasán érte Arberyt.

A rendőrség kiszállt a helyszínre, megvizsgálták a körülményeket, de senkit sem tartóztattak le. Az ügyben a nyomozást végül a Georgiai Nyomozó Iroda (GBI) vette át, miután sem a Glynn megyei rendőrség nem lépett, sem pedig két ügyész sem volt hajlandó vádat emelni az ügyben.

Csak május 7-én, 11 héttel az eset után tartóztatták le a két elkövetőt, majd vették őrizetbe a harmadik férfit, William Bryant is.

A csütörtöki meghallgatáson a Georgiai Nyomozó Iroda különleges ügynöke, Richard Dial a CNN beszámolója alapján arról beszélt, hogy a vádlottak között ülő Bryan hallotta, amint Travis McMichael rasszista megjegyzést tett, miután lelőtte Arberyt. Dial szerint a férfi többször is használta ezt a közösségi médiában.

Dial elmondta, hogyan üldözték McMichaelék és Bryan Arberyt, akiről az üldözők úgy vélték, hogy a környékbeli házakba akar betörni. Az ifjabb McMichael ezzel a gyanúval hívta a rendőrséget is, két héttel azelőtt, hogy lelőtte volna Arberyt.

Az ügynök szerint a futó végig próbált elmenekülni, mielőtt végül önvédelemből szembefordult üldözőivel. Az ügynök beszámolója szerint Arbery próbált irányt váltani, de Bryan is megpróbálta elvágni az útját, és Arbery egyszer neki is csapódott az autójának.

Jesse Evans ügyész arról beszélt, hogy a bizonyítékok alapján

McMichaelék üldözték, levadászták, majd kivégezték Arberyt.

A bizonyítékok ellenére mindkét férfi ártatlannak tartja magát, míg Bryan ügyvédje szerint védence csak ismerősök után hajtva kapcsolódott be a hajszába.

Az esetről itt olvashat bővebben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport