Csak azt tette, amit helyesnek tartott a George Floyd megölésével vádolt egyik rendőr

2020.06.08. 16:32 Módosítva: 2020.06.08. 17:53

Az egyik, George Floyd halálával vádolt rendőr ügyvédje szerint ügyfele „nem állt ott és nem látta”, hogy George Floyd haldoklik, miközben Derek Chauvin térdelt a férfi nyakán. Earl Gray, Thomas Lane rendőrtiszt ügyvédje az NBC Todaynek beszélt arról, hogy

ügyfele csak azt tette, amit helyesnek tartott.

A 37 éves Lane jogi képviselője szerint csak négy napja volt rendőrségi szolgálatban, amikor részt vett Floyd előállításában. Arra a kérdésre, hogy az ügyfele hogyan volt képes csaknem 9 percig állni és bámulni a férfi haláltusáját, azt mondta:

Nem állt és nézett. A lábát tartotta, mert Floyd először ellenállt. Aztán, amikor a lábát tartotta, megkérdezte Chauvint, hogy megfordítsák-e, mert azt mondta, nem kap levegőt. Chauvin azt mondta, nem.

A percekig a földön fekvő, az életéért könyörgő George Floyd nyakán térdelő, így a halálát közvetlenül okozó Derek Chauvin ellen szándékos emberölés a vád. Három társa, Thomas Lane, J. Alexander Kueng és Tou Thao ellen pedig az, hogy segédkeztek a szándékos emberölés elkövetésében. A bíróság szerint mindhármuknak észlelniük kellett, hogy Floyd meghalhat, hallották a könyörgését, mégsem tettek semmit.

Minnesota állam törvényei szerint ezért éppúgy 40 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik őket, mint Chauvint. Bár próbáltak alkudni, a bíróság mindhármuk esetében 750 ezer dolláros (228 millió forintos) óvadékot állapított meg: ennyi pénzt kellene letétbe helyezniük, hogy szabadlábon védekezhessenek.

Eközben Houstonban ezreket várnak George Floyd búcsúztatására, írja a CNN. A férfit édesanyja mellett helyezik majd örök nyugalomra a Fort Bend Memorial Planning Centerben. Az esemény helyi idő szerint este 6-kor kezdődik majd, és teljesen nyilvános. 

Folytatódnak az Egyesült Államokban és a világ más pontjain kirobbant tüntetések is, a londoni rendőrség például 36 főt tartóztatott le a városban vasárnap zajló demonstrációk során garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak miatt, továbbá 35 rendőr szenvedett sérüléseket. A tüntetések ennek ellenére nagyrészt békésen zajlanak.  • Hírek
  • Támogatások