Krisztina
18 °C
24 °C

Egy amerikai város hét éve feloszlatta a rendőrségét

2020.06.09. 15:20

Hét év alatt csaknem a felére csökkent a bűnözés abban az amerikai kisvárosban, ahol 2012-ben feloszlatták és teljesen megreformálták a rendőrséget – írja a CNN.

A New Jersey-ben található Camdent a rendőrség 2012-es reformja előtt rendszeresen az Egyesült Államok legerőszakosabb településeinek egyikeként emlegették. A rendőrség feloszlatása és újraszervezése óta a rendőrök szabadtéri partikat szerveznek a helyieknek, sőt bekopognak hozzájuk, hogy bemutatkozzanak. A CNN riportja szerint Camden gyökeresen megváltozott ez idő alatt.

Rendőrök járőröznek 2017 májusában a New Jersey-ben található Camden utcáin
Rendőrök járőröznek 2017 májusában a New Jersey-ben található Camden utcáin
Fotó: Timothy A. Clary AFP

Ahogy arról korábban írtunk, George Floyd halálát követően a rasszizmus és rendőri brutalitás ellen kirobbant amerikai tüntetések egyik fő jelszavává vált a rendőrség költségvetésének radikális csökkentése, sőt, egyes aktivisták egyenesen a rendvédelmi szervek feloszlatása mellett kardoskodnak. Ezek az ötletek eddig a fősodorbeli politikában elképzelhetetlenek lettek volna, a rendvédelmi költségvetés évtizedek óta töretlenül nő. A koronavírus-járvány és a tüntetés farvizén azonban egyre több amerikai városban indulnak reformtervek, Minneapolisban pedig a rendőrség gyökeres felforgatását ígérik.

A CNN szerint bár Camden lakossága Minneapolis népességének alig 17 százaléka, mégis ez a település lehet a legkézenfekvőbb minta, ha a minnesotai nagyváros tényleg feloszlatná a rendőrségét.