Lelőttek egy fegyvertelen rendőrt Aucklandban

2020.06.19. 12:59

Lelőttek egy új-zélandi rendőrt Aucklandban egy rutin forgalmi ellenőrzés közben – írja a BBC. Két rendőr meglátott egy gyanús autót, és szirénázva üldözőbe vették, de a sofőr lerázta őket. Nem sokkal később a gyanús autó összeütközött egy arra járóval. A balesetben az arra járó súlyos sérüléseket szenvedett.

Miközben a rendőrök elindultak az üldözött autó felé, a sofőr kiszállt, és egy hosszú csövű fegyverrel többször rálőtt a rendőrökre. Az egyikőjük megsebesült, a másikat halálos találat érte. A támadó beült egy ezüstszínű Mazdába, és elhajtott. Az autót később nem messze megtalálták.

A lövöldözés után négy órával a rendőrök razziát tartottak egy háznál, ahol két gyanúsítottat és egy gyanús fegyvert találtak.

Az új-zélandi rendőrök ritkán hordanak maguknál fegyvert, és Andrew Coster rendőrfelügyelő szerint az alapszituáció nem indokolta volna, hogy felfegyverkezve közelítsék meg a járművet.

Annak ellenére, hogy nem hordanak fegyvert, 2009 májusa óta ez volt az első eset, hogy egy rendőrt lelőjenek.

A rendőrfelügyelő továbbra is támogatja az általánosságban fegyvertelen rendőröket. Nemrég ért véget egy hat hónapos próbaidőszak, ami alatt fegyveres rendőröket küldtek ki egyes esetekhez. A programot beszüntették, feleslegesnek találták.

Fontos a nép közérzete – a köz beleegyezésével őrizzük a rendet, ami egy privilégium

– mondta Coster.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport