Kétharmados többséget szerezhet Szerbiában Vučić pártja

2020.06.22. 00:25 Módosítva: 2020.06.22. 00:37

Korábban nem tapasztalt támogatásról biztosították az állampolgárok a Szerb Haladó Pártot (SNS), ilyen arányú győzelemre senki nem számított, jelentette ki Aleksandar Vučić államfő, a Szerb Haladó Párt elnöke vasárnap este a szerbiai választások előzetes, nem hivatalos eredményeinek ismeretében, amelyekből ítélve a párt megszerezte a parlamenti mandátumok több mint kétharmadát.

A Szerb Haladó Párt adatai szerint a valamivel több mint 6,5 millió választópolgár közül 3,3 millióan adták le szavazatukat vasárnap valamelyik választási listára a 21 közül, ebből több mint 2 millió szavazatot az SNS szerzett meg, írja az MTI.

A szavazást számos ellenzéki párt bojkottálta,

mivel szerintük járványügyi kockázatot is jelentett a szavazás, és nem szabad és tisztességes körülményekek között tartották a választást. Mások viszont mégis elindultak végül, írja a Deutsche Welle. A szavazást eredetileg áprilisra tervezték, de akkor a járvány miatt végül elhalasztották.

Szerbiában a május eleji 7800-ról június 7-re 226-ra csökkent az aktív koronavírus-fertőzöttek száma, azonban az enyhítések óta megint emelkedik a számuk, már 1032 aktív eset van.

A közvélemény-kutató ügynökségek szerint a 250 fős belgrádi törvényhozásban a Szerb Haladó Párt körülbelül 180 mandátumot szerzett meg, míg a kétharmados többséghez már 167 mandátum is elegendő lett volna. A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) és az Ipsos közvélemény-kutató adatai szerint az SNS-nek ennél is több, 189 mandátuma lesz, vagyis háromszor több, mint az összes többi parlamenti pártnak együttvéve. Vucic ennek ellenére beszédében utalt arra, hogy a továbbiakban is koalíciós kormányzásra készül a pártja.

A párt számára a legutóbbi két választás is nagy győzelmet hozott: az SNS 2014-ben is kétharmados, 2016-ban pedig abszolút többséget szerzett a parlamentben.

A második helyen, akárcsak az előző két választáson, a Szerbiai Szocialista Párt végzett, és 32 mandátumot tudhat magáénak.

A CeSID és az Ipsos mintavételi eljárással végzett felmérése alapján, 80,8 százalékos feldolgozottság után közölt nem hivatalos adatai szerint a parlamentbe bejuthat még az Aleksandar Šapić olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó nevével fémjelzett lista (12 mandátum).

Azonban sem a Szerb Radikális Párt, sem a Seprű 2020 néven induló ellenzéki lista, sem a Szabad Polgárok Mozgalma nem érte el a 3 százalékos parlamenti bejutási küszöböt. Emellett a magyar, az albán és bosnyák kisebbség listái is bekerülnek a parlamentbe.

A CeSID és az Ipsos adatai szerint a Vajdasági Magyar Szövetségnek a jelenlegi 4 helyett 9 képviselője juthat be a parlamentbe.  • Hírek
  • Bankszámla